Skip to content

Santos #5: Sing When You’re Winning!

Het prachtige Santos magazine lag een tijd op z’n gat, maar we zijn keihard terug: nog geen tweeëneenhalve maand na #4 ligt nu Santos #5 in de winkel. Thema: ‘Sing When You’re Winning’. Jazeker, dit nummer staat helemaal in het teken van de raakvlakken tussen voetbal en (pop)muziek.

Het heeft het mooiste Santos-nummer tot dusver opgeleverd. Althans, dat vinden wij. Je kunt Santos #5 voor 9,99 euro kopen bij elke bladenboer die een béétje zelfrespect heeft, maar mocht dat om wat voor reden dan ook toch niet lukken: je kunt je exemplaar ook bestellen via www.santosonline.nl, alwaar je ook supporter kunt worden voor langere tijd.

Neem alleen al dat omslag met luidkeels volksliedzingende Brazilianen. Schitterend. Loopt over de rug door op de achterzijde. En wat staat er veel moois in. Bart Vlietstra sprak Björn van der Doelen. Willem Vissers schreef een prachtverhaal over de (vermeende?) samba in het spel van Brazilië. Sjoerd Mossou dook in het popgenre van de spreekkoren. Tom Egbers schreef een mooi essay over de tijd waarin Elton John eigenaar van Watford FC was.

De boys van MotherSoccer verzamelden de mooiste voetbalfoto’s van André Hazes. Op de foto’s van Gabriel Uchida hóór je die supporters gewoon zingen, Bart Vlietstra en fotograaf Willem de Kam vereeuwigden de trommelaar van FC Eindhoven, Wilfried de Jong schreef over een voetballer die muziek wás (Garrincha) – en dan heb je al die mooie columns en rubrieken nog.

En o ja, ik deed zelf ook nog wat. In alle eerdere Santossen schreef ik een muziekrubriek die ‘Sing When You’re Winning’ heet – en in dit nummer dus ook. Het gaat over de enige keer dat popmuzikanten zich opwierpen als shirtsponsor van een Nederlandse club: de casus FC Volendam x Votown All Stars. Daarnaast vloog ik naar Manchester, omdat ik graag onder woorden wilde brengen wat iedereen wel voelt: dat pop- en voetbalcultuur daar één zijn, tweelingbroertjes, twee kanten van dezelfde medaille. En hoe komt dat dan? Tip: lees mijn Manchester-verhaal uit de Volkskrant van september erbij en zet deze playlist erbij op.

Dat en meer in Santos #5.

Het is grappig: ik schrijf véél over popmuziek en véél over voetbal. Af en toe dient zich een gelegenheid aan om te schrijven over de raakvlakken tussen die twee.. De laatste tijd was het ineens een paar keer raak. Het nummer van 1900 magazine met mijn verhaal over de Ajax-avonturen van funkcollectief Gotcha! is nog overal te koop. Nu dus Santos #5. En binnenkort… nog iets. Maar dat meld ik hier zodra de publicatie een feit is. 

Back To Top