Skip to content
Het nieuwe Ajax

Hoe een voetbalclub zichzelf opnieuw uitvond.

In Het nieuwe Ajax vereeuwigt Menno Pot de historische Champions League-campagne van de Amsterdamse topclub in het seizoen 2018-2019, maar toont hij vooral aan dat Ajax niet zomaar een sportief successeizoen beleefde. De ware betekenis was groter: er kristalliseerde een nieuw Ajax uit.

De club plukte de vruchten van een nieuw beleid, ging wezenlijk anders denken over geld en de transfermarkt. Trainer Erik ten Hag vertaalde de aanvallende huisstijl naar de 21e eeuw. Op de tribune was een nieuw soort Ajax-vreugde voelbaar: de nieuwe Ajax-cultuur van een snel veranderend Amsterdam.

Het was een kanteljaar, waarin Ajax blijvend veranderde. Menno Pot reconstrueert het proces aan de hand van de Champions League-hoogtepunten en legt uit dat het verschillende vaders heeft, van Johan Cruijff tot Peter Bosz, van Marc Overmars tot Appie Nouri.

Ajax deed in het seizoen 2018-2019 niet het eigen glorieuze verleden herleven, maar kwam er juist eindelijk los van. Het nieuwe Ajax laat zien hoe de club zichzelf opnieuw uitvond.

prijs € 20,99 (e-book € 7,99)
Uitgeverij Ambo|Anthos
175 pagina’s
ISBN 9789026349638

Persreacties

“Een sprankelend boek (…) Pot beschrijft Ajax en de Arena als brandpunt van een veranderend Amsterdam. Niets ontgaat hem.”
– Menno de Galan, NRC Handelsblad (oordeel: vijf ‘ballen’).

“Soepel en met kennis van zaken schetst Pot in thema’s de manier waarop Ajax terugkeerde naar de ‘droomplaneet’.”
– Paul Onkenhout, de Volkskrant.

“Het boek laat zien wat er intern bij Ajax gebeurde, maar ook op de tribunes. Hoe de mensen dichter bij elkaar kwamen door blijdschap en geluk, maar ook door teleurstelling en verdriet. Het boek is als een klassieke Hollywood-film. Een mooie opbouw, tussendoor het verdriet, het herstel, de opbouw naar een climax die uitmondt in een anti-climax, maar aan het einde toch een vrolijkheid.”
– Piet Jan Nauta, Friesch Dagblad.

“Bezinning, verdieping, duiding (…) Het nieuwe Ajax is verplichte kost voor je Ajaxbibliotheek!”
Ajax Life.

“Het heeft twintig jaar geduurd, maar Ajax heeft een manier gevonden om zich staande te houden in het moderne voetbal. Dat is de strekking van Het nieuwe Ajax van journalist Menno Pot.”
– Thomas Sijtsma, Het Parool.

“… origineel en betrokken (…) overgoten met een smaakvol sausje van clubliefde (…) Pot is kritisch en overtuigend in de hoofdstukken waarin hij het nieuwe Ajax duidt.”
– Ronald Jonges, Ajax Clubnieuws.

Lees interviews over Het nieuwe Ajax in Het Parool en op Ajax Showtime. Bekijk ook het tv-interview op AT5 en beluister Menno als gast in de Pantelic Podcast.

Back To Top