Skip to content
101 dingen die je moet weten over Ajax

Herzien en geactualiseerd tot januari 2024!

Voor Ajacieden vanaf een jaar of tien die écht iets over hun club willen weten.

Ajax heeft zo’n rijke historie en is zo populair dat er kasten vol boeken over de club geschreven zijn. Maar wat zijn nu precies de dingen die iedere Ajacied echt zou moeten weten? Gewoon, omdat ze typisch Ajax zijn en de club maken tot wat die is?

Schrijver, journalist en Ajax-supporter Menno Pot maakte een geweldige selectie van feiten, weetjes en verhalen die het Ajax-gevoel typeren: over spelers, successen, records, dieptepunten, Amsterdam, het beroemde shirt, de stadions, de supporters en nog veel meer. Het resultaat is een boek dat gloeit van liefde voor de club.

prijs € 18,50 (paperback)
Uitgeverij Brandt
224 pagina’s
ISBN 9789493095229

Persreacties

“Ik ken Menno als een begenadigd schrijver, als een echte Ajacied, iemand met hart voor Ajax, maar ook als iemand die verstand van zaken heeft. En dat doet hij door heel veel kennis te vergaren. Daardoor zit hij altijd heel dicht bij de waarheid. (…) Ik vind dat hij mooi schrijft en ben dus ook heel blij dat hij nu een boek geschreven heeft voor de wat jongere lezers.”
– Ronald de Boer tijdens de boekpresentatie.

“Ik voelde me tijdens het lezen weer dat tienjarig jongetje met nat gekamde haartjes, dat in zijn Ajax-pyjama van de SRV-man op de bank van ons rijtjeshuis in Tilburg boeken als Topclub Ajax verslond. (…) Ik gun jullie een Europees seizoen als 1987 of 1991. En dan wel op z’n Ajax. Wat dat is, kinderen, kunnen jullie lezen in 101 dingen die je weten moet over Ajax van Menno Pot.”
– Kluun in 1900 magazine.

“Wat spreekt voor dit boek, en voor de schrijver, is dat hij de geschiedenis niet verbloemt. Dus is er ook een hoofdstuk ‘Dieptepunten’ (…) Pot legt rustig en duidelijk uit. Waarmee zijn boek voor de jonge fan een prettige, eerlijke geschiedenis is van Ajax.”
– Maarten Moll, Het Parool.

“Ajax is zoveel meer dan Johan Cruijff, 33 landstitels, vier Europacups I en twee wereldtitels. En dat gevoel brengt Pot over. Als ik vader zou zijn, dan was dit boek mijn Sinterklaascadeau geweest.”
– Piet Jan Nauta, Friesch Dagblad.

“Wat moet je als Ajaxfan je kinderen vertellen over de mooiste club van allemaal? Niets. Laat ze lezen.”
– Mike van Damme, Ajax Life.

“In 101 hoofdstukken vol feiten, wetenswaardigheden en anekdotes pakt Menno Pot de nieuwsgierige lezer bij de hand en neemt hem mee terug naar de oprichting, langs De Meer, langs het Olympisch Stadion, naar de Arena. Hierbij schuwt hij uitstapjes naar de beurs en zelfs naar Kaapstad niet. Genoeg om een goed beeld te krijgen van de club, van zijn historie en de cultuur rond de club. Kinderen zitten vol vragen, Menno beantwoordt ze.”
– Jaap van de Venis, Ajax1.nl.

Lees ook het verslag van de boekpresentatie op Ajax.nl en bekijk het interview met Menno Pot in het AT5 Nieuws.

Back To Top