Skip to content
Kampioenen '14-'18

Door Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de gevolgen van de ‘Grote Oorlog’ waren op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving, die razendsnel veranderde.

Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot ‘staat van beleg’, van oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van de belligerenten, het voetbal kreeg ermee te maken. Ook het voetbal maakte juist tijdens de Eerste Wereldoorlog grote verandering door.

Voetbal was vóór de oorlog nog een elitesport die alleen deftige landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht, maar ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot landelijke volkssport: de eerste gelijkenis met het voetbal van nu.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918). Ze symboliseren samen de ontwikkeling die het Nederlandse voetbal in de jaren ’14-’18 doormaakte.

Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go-Ahead was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub.

Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II), Herman Starink (Go-Ahead) en Menno Pot (Ajax) reconstrueren het verhaal van de ‘oorlogslandstitel’ die hun club veroverde en schetsen zo een beeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de oorlog.

prijs € 20
Just Publishers
300 pagina’s
ISBN 9789089753533

Persreacties

“Dit verhaal [over Ajax’ landstitel van 1918] wordt smakelijk opgediend door Ajaxkenner Menno Pot (…) Het verhaal van Ajax is het slothoofdstuk van Kampioenen ’14-’18. Daarvoor komen in drie hoofdstukken de andere kampioenen uit die periode aan de orde (…) Allemaal zeer lezenswaardig.”
– Maarten Moll, Het Parool.

“In Kampioenen ’14-’18 wordt aan de hand van de lotgevallen van de titelwinnaars Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918) een indrukwekkend maatschappijbeeld geschetst.”
– Michel Abbink, Voetbal International.

Kampioenen ’14-’18 maakt op een uiterst secure wijze de koppeling tussen sport en leven in oorlogstijd. Op pakkende wijze wordt de lezer meegenomen naar een periode waarin zowel het voetbal als de maatschappij in Nederland voorgoed veranderde.”
– Wouter Schollema, Friesch Dagblad.

“Het waren vooral geïnterneerde Britten die in de oorlogsjaren hun stempel drukten op het Nederlandse voetbal, zo blijkt uit het boek Kampioenen ’14-’18. Hierin mogen clubspecialisten van Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax uit de doeken doen hoe succesvol hun clubs waren ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Hun kennis en tientallen mooie foto’s leveren een fijn boek op dat de liefhebber aangename uurtjes zal bezorgen.”
– Peter van der Meeren, Leeuwarder Courant.

“Door de enorme stortvloed aan voetbalboeken die de afgelopen jaren zijn uitgegeven, is het moeilijk om een origineel onderwerp aan te snijden. Maar het is de heren Pot, Rossmeisl, Slotboom en Starink gelukt. Met Kampioenen ’14-’18 hebben ze een uniek werk gemaakt. (…) Hun kennis en kunde laten de heren in elke letter terugkomen. Kampioenen ’14-’18 is een aanrader voor de boekenkast van elke voetbalgeschiedenisliefhebber.”

– Matthijs Snepvangers, Staantribune.

“Dit voetbalboek is anders dan anderen, maar een absolute must voor de voetballiefhebber met historisch besef.”
– Jessica Westdijk, Ajax1.nl.

“Het boek geeft een interessant beeld van de oertijd van het voetbal en een onder druk van de oorlog veranderende samenleving.”
– L. van der Hulst, Biblion.

“Door de auteurs [wordt] een beeld in de steigers gezet van het ontwakende voetbal tegen de donkere oorlogsachtergrond (…) met vier soepele pennen in een prettig leesbaar boek gegoten.”
– Paul Lemmens, De Groote Oorlog (tijdschrift van The Western Front Association Nederland).

Kampioenen ’14-’18 werpt op originele wijze een blik op de impact van de Eerste Wereldoorlog op Nederland.”
– Micha Peters, Sport en Strategie.

“Dit boek gaat over het alledaagse van een bijzondere periode.”
– Nick Klaessens, Vol van Boeken.

Het AT5 Nieuws besteedde aandacht aan het Ajax-deel van het boek. Bekijk het item hier. Ook heel leuk: mijn bezoekje aan het geschiedenisprogramma OVT, terugluisteren hier.

Back To Top