Skip to content
Vak 127

Vak 127 is een voetbalroman zonder voetbal. Een rauwe vertelling vol combi’s, stalen looptunnels en supportershumor, maar vooral over onvoorwaardelijke clubliefde, jongensvriendschap en de angst dat alles anders wordt.

Na een lange zomer ‘onthouding’ zijn Daan, Meijer, Neus en J.J. klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Hun vriendschap speelt zich af in het spoor van Ajax, hun gedeelde liefde. Hun dierbaarste herinneringen zijn als films in rood en wit, gedrenkt in wedstrijdspanning, humor en alcohol, met de tribune, stadspleinen in Europese steden, kroegen, supportersbussen en heel af en toe een politiecel als decor.

Maar hoe belangrijk blijft clubliefde wanneer een jongensleven een mannenleven wordt, de roep om volwassen te worden steeds dwingender gaat klinken en de verantwoordelijkheden zich even onverbiddelijk aandienen als de nederlagen van Ajax? En welke plaats neemt vriendschap dan nog in?

prijs € 16,90 (e-book € 4,99)
Uitgeverij Carrera
248 pagina’s
ISBN 9049970044

Persreacties

“Pot gebruikt het voetbal als decor om een verhaal te vertellen dat we in Nederland al heel lang kennen. Dat van de Titaantjes namelijk, de aardige jongens van Nescio. Ik vind Vak 127 overigens wel veel leuker dan Titaantjes (…) Vak 127 is geschreven in de snelle taal van het opgefokte supportersvak. De humor is ook de humor van de lads van de voetbaltribune. Rauw, seksistisch en genadeloos, maar daarom niet minder leuk.”
– Bert Wagendorp, de Volkskrant.

“Ben halverwege de binnenkort te verschijnen roman van Menno Pot, popjournalist van de Volkskrant. Zijn boek, Vak 127, gaat over de liefde voor een voetbalclub (Ajax) en de vriendschap tussen (grote) jongens die daarmee gepaard gaat. Het is helder opgeschreven, voor échte supporters van elke club aangenaam herkenbaar […] Ik vlucht in Vak 127, waarin de liefde voor de voetbalclub prachtig en krachtig wordt beleefd.”
– Hugo Borst, Algemeen Dagblad.

“Volkskrant-popjournalist Menno Pot mag vervolgens voorlezen uit zijn Vak 127, waarbij hij de lachers op de hand krijgt met een fragment over een neukende voetbalsupporter en regel 1 in tribuneland (‘geen wijven mee’). Hij bewijst het in zich te hebben de Nederlandse Nick Hornby te worden.”
– Tom Engelshoven, OOR (over Crossing Border)

“Prachtig boek. Ik heb het gevréten.”
– Marcel Rözer, sportjournalist, Goedemorgen Nederland.

“Menno Pot beschrijft in Vak 127 prachtig hoe Daan en zijn drie vrienden het seizoen 2004/2005 beleven (…) Feilloos beschrijft Pot de sfeer die heerst onder echte, Amsterdamse Ajax-supporters. (…) Hilarische intermezzo’s: de Top 10 van Ergste Nederlagen, de Slechtste Ajax-opstelling Ooit en de MSN-conversatie tijdens de Champions League-loting.” (Cijfer: 8)
– Remco Regterschot, Sportweek.

“Hij schetst een overtuigend beeld van de biotoop waarin de doorsnee Ajax-fan zich ophoudt, van de kameraadschap, de melige humor en de clubliefde die voor alles gaat.”
– ‘Boek van de Dag’, Noord-Hollands Dagblad (alle edities, incl. Alkmaarse Courant, IJmuider Courant).

“… vermakelijk én verhelderend om te lezen.”
– Arthur van den Boogaard, Het Parool.

“En ja, u kunt weer de gang maken naar de boekwinkel. Vanaf vandaag ligt daar namelijk de debuutroman van Menno Pot, Vak 127, die belangrijke thema’s uit het Leven van de Man aansnijdt. Wij noemen: de onvoorwaardelijke liefde voor een voetbalclub en levenslange vriendschappen. het boek, geschreven in een vlotte, aanstekelijke stijl, draait om vier personages die elkaar wekelijks treffen op de Ajax-tribune en deze ontmoetingen vormen de basis voor hun vriendschap. Ook al is voetbal de rode draad, het boek gaat over meer dan dat: we ontkomen blijkbaar niet aan een volwassen leven, maar eigenlijk worden we toch het gelukkigst van onbekommerd loltrappen met onze vrienden. En waarom doen we dat dan niet?”
– Marvin Jacobs, Nieuwe Revu.

“Een zeldzaam boek in zijn soort, waarin de onvoorwaardelijke clubliefde en de ontsnapping aan het dagelijkse leven twee belangrijke pijlers zijn. […] Pot heeft er gewoon een prachtroman over geschreven.”
– Hans Janssen, De Ajacied.

“In zijn sprankelende, semi-fictieve supportersroman Vak 127 blijkt Ajax een reddingsboei voor vier volwassen F-siders.”
– Supportersblad Ajax Life

“Hier is echter geen journalist aan het woord, maar een tribunedier dat de roes van de overwinning en wanhoop in woorden weet uit te drukken. Met zijn hartstocht en inzichten weet hij bij iedereen een gevoelige snaar te raken. Hier wordt een nieuwe inhoud gegeven aan het begrip voetballiteratuur.”
– Biblion.

“Net op tijd terug om Menno Pot te horen voorlezen uit zijn jongensboek Vak 127, over de onvoorwaardelijke liefde van een groep vrienden voor hun club Ajax. Gestoken in sportieve Puma-kledij blijkt de vooral als Volkskrant-popjournalist aan de weg timmerende Pot een rasverteller die regelmatig de lachers – zoals de al even voetbalgekke Jan Donkers – op zijn hand weet met levendige beschrijvingen uit het bestaan van een voetbalsupporter.”
– Peter Bartlema, KindaMuzik.net (over Het Voorwoord).

“Het ultieme supportersboek.”
– Mari-Carmen Oudendijk, FC Godenzonen.

“Een heel mooi boek – en dat zeg ik niet alleen als Ajacied.”
– Jack Spijkerman, Café de Sport.

“… een must voor elke voetballiefhebber en trouwens ook voor iedereen die iets van echte supporters wil snappen. Ik las ergens in een recensie dat Menno Pot de Nederlandse Nick Hornby is (die een geweldig boek schreef over zijn tragisch bestaan als Arsenal-supporter). Daar is niks teveel mee gezegd.”
– NEC fanzine De Trouwe Honden.

“De leukste roman over voetbal sinds Nick Hornby’s Fever Pitch.”
– Kluun.

“Zelfs voor voetbalmijders een mooi boek over loyaliteit.”
– Leon Verdonschot.

Back To Top