Skip to content
De Derby

Voetbal is emotie, soms haast oorlog, zeker wanneer er een derby op de speelkalender staat. Derby’s zijn de burenruzies van het voetbal, wedstrijden waarin winst net even belangrijker is dan in de ‘gewone’ wedstrijd van het weekend ervoor.

Qua spelniveau zijn AC Milan – Internazionale en Boca Juniors – River Plate misschien lichtjaren verwijderd van Quick Boys – Katwijk of Go Ahead Eagles – PEC Zwolle, maar wie inzoomt op de emoties zal constateren dat er veel overeenkomsten zijn.

De poenerige kakclub tegen de club van het volk. De arrogante favoriet tegen de wraakbeluste underdog. In De Derby gaat journalist en voetballiefhebber Menno Pot op zoek naar de ultieme Nederlandse voetbalderby.

De Boekenmakers
175 pagina’s
ISBN 9789077740323

Persreacties

“De favoriete voetbalderby van de Goedgekeurd-redactie ontbreekt (de kraker SC Genemuiden – Olympia ’28), maar dat is Menno Pot vergeven. Volkskrant-journalist Pot trok langs burenruzies in Nederland en verhaalt in De Derby over de geschiedenis achter die haat en nijd. Na het lezen snap je waarom de jonge Pot er in zijn derby, Renado A1 – SC Joure A2, van zijn trainer hard in moest ‘batsen’.”
– Nieuwe Revu (nummer 1 in de rubriek ‘Goedgekeurd’)

“Hoewel je over één derby al een boek kan schrijven, besloot Menno Pot (bekend van de supportersroman Vak 127) ons rond te leiden door de wereld der burenruzies […] Zijn in aanstekelijke stijl geschreven avonturen zijn het waard om gelezen te worden.” (Cijfer: 7)
– Edwin Struis, Sportweek.

“Het hoofdstuk over de buitenlandse derby’s beslaat in dit boek 31 pagina’s. Dat hadden er van mij minstens 310 mogen zijn. Tijdens het lezen over de achtergronden van de oude vetes tussen deze clubs, krijgt de lezer vanzelf de neiging om een kant te kiezen. De beschreven wedstrijden zullen voortaan voor altijd een extra dimensie hebben.”
– Rob de Haan, NU Sport.nl

‘Boek van de Week’
– Voetbal International

“‘Rondom het veld, op de tribunes, dáár zitten de mensen die de zaak kleur geven. De fans zijn de cultuurbewakers van het voetbal en als puntje bij paaltje komt, zijn zij de reden waarom ik zo van voetbal hou.’ Aldus Menno Pot in het dankwoord van zijn nieuwe boek, getiteld De Derby. Met een dergelijke filosofie, waar wij het hartgrondig mee eens zijn, kun je bijna geen saai boek schrijven. Het tweede boek van de popjournalist, schrijver en Ajacied Pot is dan ook prima leesvoer om de rustige dagen in deze (korte) winterstop door te komen. […] De achtergronden van de bekendste, meest beladen derby’s ter wereld worden uitgediept in een stijl die zelden verveelt.”
– NEC-fanzine De Trouwe Honden

“Menno Pot is een voetballiefhebber pur sang. In De Derby gaat hij op zoek naar de ultieme Nederlandse voetbalderby. Een fraai boek na zijn debuut Vak 127. Een uitstekend boek voor langs het zwembad.”
– Ajax Life

“Om een wedstrijd een speciale betekenis te geven plakken journalisten er graag de term derby op. Zo wordt Groningen – Heerenveen gretig de ‘Derby van het Noorden’ genoemd en wordt zelfs Ajax – Feyenoord voor het gemak tot derby gebombardeerd. Auteur Menno Pot […] maakt daar in De derby korte metten mee. […] De kracht van het boek is de prettige hoeveelheid informatie over de ontstaansgeschiedenis van de rivaliteit tussen clubs en de balans in hun onderlinge burenruzies.”
– Mik Schots, Friesch Dagblad.

Lees ook de Derby-interviews op Sportgeschiedenis.nl en in dagblad De Pers: 

Back To Top