Skip to content
Sporen van Ajax

Sporen van Ajax is een verhalenboek over het Ajax van vroeger in het Amsterdam van nu, maar ook een Ajax-stadsgids compleet met plattegronden en prachtige historische foto’s.

Waar de ijkpunten in eerdere Ajax-geschiedenisboeken altijd titels, trofeeën en beroemde spelers waren, opgevoerd in chronologische volgorde, vertelt Ajacied en schrijver Menno Pot niet alleen over Ajax, maar ook over zichzelf en vooral over Amsterdam.

Hij zoomt in op locaties in de stad waar sporen van Ajax liggen, soms duidelijk zichtbaar, soms overwoekerd door nieuwbouw, uitgewist door de tijd. Van het café Oost-Indië waar de club in 1900 werd opgericht tot de Effectenbeurs aan Beursplein 5, van de eerste Ajax-veldjes in de Buiksloterham tot de door de stad verzwolgen terreinen van oude Amsterdamse rivalen als AFC, DWS en De Volewijckers.

prijs € 17,50
Uitgeverij Carrera
182 pagina’s
ISBN 9789048814831

Persreacties

“De stad is, zoals Pot in het voorwoord schrijft, ‘een groot, gratis toegankelijk openluchtmuseum met een uitgebreide, permanente Ajax-tentoonstelling’. Voor die tentoonstelling heeft Pot de catalogus geschreven. […] Het boek leest heerlijk.”
– Arthur van den Boogaard, Het Parool

“… als het dan gaat over de Hollandsche schouwburg, het lot van de Amsterdamse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de uitleg wat dit alles toch met Ajax te maken heeft, wordt bevestigd dat er origineel, goed werk is geleverd waar de uren archief- en intensief voorbereidingswerk van af spatten. Ook knap, de auteur geeft toe dat hij als supporter intens blij wordt van een landstitel, maar weet ondanks het gevoel van subjectiviteit altijd uit de buurt te houden.”
– Herman Meijnders, NUsport.nl

“Verhalen over vroeger en nu, over Ajax maar evenzeer over Amsterdam, liefdevol vervat in een Ajax-stadsgids met plattegronden, prachtige foto’s en wandeltips.”
1900 magazine

“Menno Pot wilde op de plaatsen gestaan hebben en erover verteld hebben. […] In dit boek wordt de geschiedenis van Ajax met die van de stad Amsterdam verweven zoals dat tot nu toe nog nooit gedaan is.”
– Erwin Tuinstra, NBD/Biblion

“Sporen van Ajax is niet alleen een fijn geschreven boek en een verrijking van de bibliotheek die volstaat met boeken over Ajax. Sporen van Ajax is een gids die het bewustzijn van Ajacieden vergroot én de plekken die er in aangestipt worden betekenisvol maken voor Ajacieden, een smoel en een gevoel geven.”
– Ajax-watcher Peter ‘Steerpike’ Bogert op zijn weblog

“Naast de boeiende ingrediënten, Ajax en Amsterdam, is ook het recept origineel. In zijn boek neemt Menno […] je mee naar lokaties die een markante plek innemen in de roemrijke geschiedenis van Ons Aller Ajax. […] Menno zoekt het allemaal voor ons uit en geeft er ook nog zijn eigen visie en gevoel bij cadeau.”
– AFCA Supportersclub

“Sporen van Ajax is een mooi boek, prachtig ge•llustreerd met foto’s en handige plattegrondjes, het zet de club en de stad schitterend op de kaart en de voetbalhistorie in het juiste perspectief.”
– Marcel Stephan, In De Hekken

“Sporen van Ajax is een verhalenboek […] het is een gave om ze zo te laten herleven. Ajax laat meer sporen achter dan menigeen weet.”
– Hans Janssen, De Ajacied

“Sporen van Ajax is een schitterend boek. Pot schrijft met veel liefde over de geschiedenis van de club die hem zo lief is […] een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Ajax en Amsterdam.”
– Oscar Borghardt, De Oud-Amsterdammer

Back To Top