Skip to content

Ik ben Menno Pot (1975), woon in Amsterdam en ben journalist en schrijver, in het bijzonder popjournalist en voetbalschrijver, het tweede met Ajax als belangrijkste (maar niet enige) onderwerp. Ik presenteer ook een podcast.

Pop, Ajax, voetbal

Als popjournalist publiceer ik sinds november 1998 in de Volkskrant (meest recente artikelen: hier), maar daarnaast met enige regelmaat in uitgaven van Soundz. In het verleden schreef ik popverhalen voor een waaier aan tijdschrijften. Sommigen zijn allang ter ziele zijn (WATT, Rocksound, Avantgarde). Andere bestaan nog, zoals Harper’s Bazaar.

Als voetbalschrijver schrijf ik gedurende het voetbalseizoen wekelijks een Ajax-column voor Het Parool (index hier), draag ik regelmatig bij aan bladen als Ajax Life en Santos en werk ik altijd wel aan een boek.

Mijn boeken gingen tot nu toe ook allemaal over voetbal (op één na allemaal over Ajax). Hier staan ze op een rij. Over popmuziek schreef ik nog geen boek op eigen titel, maar ik droeg wel hoofdstukken en verhalen bij aan popboeken, zoals hier te zien.

AT5 en verder

Mijn professionele loopbaan begon met popmuziek, in 1997, het laatste jaar van mijn studie (Culturele Studies, variant Publicistiek, aan de Universiteit van Amsterdam). Als stagiair op de cultuurredactie van AT5, bij het programma Van Krieken & De Boer, maakte ik een tv-reportage over de reünie van de Amsterdamse beatband The Outsiders, met Wally Tax.

Kort daarna bood ik me aan bij het alternatieve poptijdschrift WATT, waar mijn carrière als popschrijver begon. In de jaren daarna kwamen er muziekbladen als Free, Rock Sound, Off The Record, Muziek.nl, Soundz en Luister bij. Kortstondig uitstapje als tv-presentator: twee afleveringen van het popprogramma Sgt. Pepper op de zender Het Gesprek.

Boeken

Voetbal werd vanaf 2004 mijn tweede onderwerp als schrijver. Dat begon met een wekelijkse Ajax-column in de Engelstalige weekkrant The Amsterdam Times, onder de titel ‘Section 127’. Die stukjes leidden tot het idee voor de supportersroman Vak 127 (2005), mijn debuut, dat begin 2006 de Nico Scheepmaker Publieksprijs won.

Ik belandde als ‘Ajax-watcher’ aan tafel bij FC Godenzonen, het Ajax-programma van AT5, waarvan ik in 2006 en 2007 ook eindredacteur was. Tussen 2007 en 2015 schreef ik een paar honderd Ajax- en voetbalcolumns voor NUsport.nl (en NU.nl) en schreef ik lange voetbalverhalen voor bijvoorbeeld Ajax Life, Staantribune, Santos en een paar keer Nieuwe Revu, maar ook voor inmiddels verdwenen Ajaxbladen als 1900 en 90 Minutes.

Voor Ajax TV maakte ik videocolumns, een reeks historische Ajax-video’s naar aanleiding van zijn boek Sporen van Ajax (2012) en een documentaire over de Ajax-historie, samen met Rudolph Hülsenbeck, getiteld Ajax: Ons dierbaar rood & wit (2015).

Ondertussen bleven de Ajax-boeken komen. Voor Ajacieden vanaf een jaar of tien schreef ik 101 dingen die je weten moet over Ajax (2016, maar herzien en geactualiseerd in 2019, 2021 én 2023) en in 2019 volgde Het nieuwe Ajax (2019), over de manier waarop Ajax zichzelf in de jaren 2016-2019 opnieuw uitvond, met een nieuwe Europese bloeitijd als resultaat.

Dan zijn er nog boeken die ik samen met andere auteurs maakte, zoals Kampioenen ’14-’18 (2018) en het jaarlijks verschijnende Ajax Jaarboek (vanaf seizoen 2020-2021), plus voetbalboeken waaraan ik verhalen of hoofdstukken bijdroeg. Die staan hier op een rij.

Branie

En dan hebben we nog Branie, de Ajax-podcast van Het Parool. Ik was in 2020 een paar keer te gast en nam in januari 2021 de presentatorrol over van Ronald Ockhuysen. Gedurende het seizoen verschijnt elke maandag een nieuwe aflevering, te beluisteren via alle podcastplatforms, de sites van Het Parool en Ajax Showtime, maar ook via Apple en Spotify. We nemen daags na een Europese wedstrijd altijd een extra Branie op.

Spreker (en meer)

Ik verzorg op verzoek lezingen over popjournalistiek, popmuziek, Ajax, voetbalgeschiedenis of voetbalcultuur. Ik lees weleens voor op leuke festivals (tot Crossing Border en Lowlands aan toe) en doe weleens interviews voor publiek (denk Huub van der Lubbe, Barry Hay, Boudewijn de Groot of de Nits, maar ook regisseurs, schrijvers of Ajacieden als Marciano Vink en Sonny Silooy). Met dat soort verzoeken kun je me mailen. Info op deze pagina.

Ik ben dus, kortom, een schrijver die er graag aanverwante zaken náást doet: een podcast of lezing, een optreden of schoolbezoek, een documentaire of iets in de media, als het maar leuk is. Ik was bijvoorbeeld ook een tijd adviseur, ‘meedenker’ en tekstschrijver bij het Rock ’n Pop Museum in het Duitse Gronau, toen ze zich meer op Nederlands publiek wilden gaan richten. Ook leuk.

Mijn volgende boek? Dat is in de maak. Altijd, al gaat het niet altijd even snel.

Persoonlijk

Ik woon en werk op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Het werken doe ik het liefst alleen, het wonen (en leven) bij voorkeur met mijn geliefde Janneke (sinds juni 2023 zelfs mijn echtgenote), dochter Elin, Niek en de illustere katers Vinnie en Tommie.

Volg me via de sociale media, X (voorheen Twitter), Facebook, Bluesky, LinkedIn en Instagram.

Menno Pot
Back To Top