Biografie

Menno Pot (1975) is popjournalist en voetbalschrijver (met Ajax, als belangrijkste – maar niet enige – onderwerp).

Als popjournalist publiceert hij sinds 1998 in de Volkskrant (meest recente artikelen: hier) en schreef hij verhalen voor talloze tijdschrijften, van Soundz tot Harper’s Bazaar, van Luister tot Avantgarde.

Als voetbalschrijver schrijft hij wekelijks een Ajax-column voor Het Parool (index hier) en langere verhalen in Santos (hier wat verhalen) en Ajax Life. 

Zijn boeken gingen tot nu toe ook allemaal over voetbal en meestal over Ajax. Hier staan ze op een rij.

Het begon met popmuziek, in 1997. Als stagiair op de cultuurredactie van AT5 maakte Menno een tv-reportage over de reünie van de Amsterdamse beatband The Outsiders, met Wally Tax. Kort daarna ging hij schrijven voor het alternatieve popmagazine WATT. Hij publiceerde ook veel in de muziekbladen Free, Rock Sound, Off The Record, Muziek.nl en Soundz. Kortstondig uitstapje als tv-presentator: twee afleveringen van het popprogramma Sgt. Pepper op de zender Het Gesprek.

Voetbal en Ajax werden pas in 2004 een tweede onderwerp als schrijver. Dat begon met een wekelijkse column in het Engelstalige krantje The Amsterdam Times, onder de titel ‘Section 127’. Die stukjes leidden tot het idee voor Vak 127 (2005), de supportersroman die begin 2006 de Nico Scheepmaker Publieksprijs voor ‘Beste Sportboek’ won.

Menno belandde als ‘Ajax-watcher’ aan tafel bij FC Godenzonen, het Ajax-programma van AT5, waarvan hij in 2006 en 2007 ook eindredacteur was. Hij schreef tussen 2007 en 2015 een paar honderd Ajax- en voetbalcolumns voor NUsport.nl en schreef lange voetbalverhalen voor bijvoorbeeld Nieuwe Revu, 1900 en Staantribune.

Voor Ajax TV maakte hij videocolumns, een reeks historische Ajax-video’s naar aanleiding van zijn boek Sporen van Ajax (2012) en zelfs een documentaire over de Ajax-historie, samen met Rudolph Hülsenbeck, getiteld Ajax: Ons dierbaar rood & wit (2015).

Ondertussen bleven de Ajax-boeken komen: voor Ajacieden vanaf een jaar of tien schreef hij 101 dingen die je weten moet over Ajax (2016, herzien en heruitgegeven in 2019) en in 2019 volgde Het nieuwe Ajax (2019), over het Europese successeizoen 2018-2019, maar vooral over de manier waarop de club zichzelf in de jaren 2016-2019 opnieuw uitvond.

Menno verzorgt regelmatig lezingen over popjournalistiek, popmuziek, Ajax, Ajax-geschiedenis of voetbalcultuur. Hij leest voor op festivals en doet regelmatig interviews voor publiek. Voor dat soort zaken is hij in te huren. Info op deze pagina.

Volg hem op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram.

Menno woont in Amsterdam met zijn geliefde Janneke, dochter Elin, zoon Niek en de illustere katers Vinnie en Theo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *