Skip to content

1900: Gotcha! en AAAAAJAX!

Wie herinnert zich het Haarlems/Amsterdamse funkcollectief Gotcha! nog? In Words And Music From Da Lowlands (1991) hoor je ze “AAAAAJAX!” roepen, in Stronger Than Ajax/Save The Day (1993) zit een stuk wedstrijdcommentaar van Genoa – Ajax verwerkt en ze droegen regelmatig Ajaxshirts op het podium. Ik herinner het me allemaal nog goed uit die tijd en had al heel lang het plan om ze hun Ajaxverhalen eens te laten vertellen voor voor een artikel.

Dat verhaal heb ik nu eindelijk gemaakt: het staat in het nieuwe nummer van 1900 magazine, nummer 25, met Donny van de Beek voorop. Ro Krom (‘Robadope Ro’) en Rudi de Graaff (‘Rudiment Conga’) vertelden me hun verhalen over Gotcha! en Ajax en tot welke problemen de nadrukkelijk uitgedragen combinatie van die twee soms leidde. Geweldige anekdotes, heerlijk om te schrijven en als slagroom op de taart mochten we de geweldige foto’s gebruiken die fotograaf Clemens Rikken in 1993 van de band maakte, op straat in een snikheet Manhattan, met bodypaint in Ajaxkleuren.

In elk nummer van 1900 staat een aflevering van mijn kleine muziekrubriekje ‘Grijsgedraaid’, waarin ik een Ajaxsingle bespreek. Deze keer: Ajax is okay! door De Ajax Selectie van 1992. Af en toe schrijf ik een langer stuk voor het blad. Zoals nu dus. Blij dat ik dit Gotcha!-verhaal nu eens gemaakt hebt en blij met wat het geworden is.

1900 magazine kost 5,99 euro bij kiosk of supermarkt of bestel hier een exemplaar.

Altijd mooi: verhalen maken waarin mijn twee professionele vezorgingsgebieden, (pop)muziek en voetbal, elkaar raken. Dat gaat binnenkort nog een paar keer gebeuren; er zitten wat dingen in de pijplijn. Stay tuned. 

Back To Top