Skip to content

Soundz 5 met Freek, Wally en R.E.M.

Nummer 5 van Soundz magazine ligt in de kiosk, dames en heren. Dat is mooi nieuws. Sinterklaas, als je dit leest: past opgerold prima in een schoen. Blad kost 5,99 euro. Robert Plant, de oude leeuw, staat voorop (en ook uitgebreid binnenin). Ook aan het woord: Weezer, Racoon, Jacqueline Govaert, Ricky Koole en Justin Hayward van The Moody Blues. Maar omdat dit nu eenmaal míjn website is, ga ik hieronder even in op mijn eigen bijdragen aan dit nummer.

Freek de Jonge heeft een nieuw album uit. Het heet Koffers en bevat covers: Nederlandse hertalingen van overwegend Noord-Amerikaans repertoire. Er is ook een nieuw boek: het tweede deel van zijn memoires (deel 1 komt later…), getiteld Reikhalzend verlangen. Ik sprak Freek aan de prachtige Brink van Muiderberg en dat vond ik bijzonder, want ik ben – tegen de heersende trends in – liefhebber van ’s mans werk, zeker ook het recente.

Verder schreef ik verhalen over R.E.M. en The Outsiders/Wally Tax. Beide bands bestaan niet meer. Ze zitten in de box-setfase, zullen we maar zeggen. Van het misschien wel mooiste R.E.M.-album Automatic For The People verschenen ’25th anniversary’-edities: een 2CD-versie en een deluxe box-set met heel veel erin (ook veel onuitgebrachte foto’s van Anton Corbijn, trouwens). Het oeuvre van Wally Tax (The Outsiders én wat daarna kwam) verscheen in een mooi, compact boxje getiteld Cloudburst: 12 cd’s in totaal. Over zowel R.E.M. als Wally Tax vulde ik twee pagina’s. Geen boxbesprekingen maar verhalen, over Wally zelfs heel persoonlijk, over de twee ontmoetingen die ik met hem had.

In mijn rubriek ‘Post van Pot’ schreef ik deze keer een brief aan Peggy Gallagher, over haar zoons. Van beide verschijnt dit najaar een nieuw album: dat van Liam is er al, dat van Noel volgt op 24 november.

Allemaal mooie decembercadeaus. Muziek is liefde, nietwaar.

Nog even over Soundz. Sinds het eerste nummer, eind 2014, werd het blad uitgegeven door BCM uit Eindhoven. Als je de Soundz-voorlopers Off The Record en Muziek.nl meetelt, heeft het blad zelfs bijna tien jaar geschiedenis bij BCM, sinds maart 2008. Aan die periode komt nu een einde. We gaan over naar een nieuwe uitgeverij, waar Soundz een bescheiden metamorfose zal ondergaan. Half december is het al zover: dan verschijnt Soundz 6 bij de nieuwe uitgever. We werken er al hard aan. More news when it happens.

Back To Top