Skip to content

Video: Sporen van Ajax bij Sportgeschiedenis

Wat ik zelf nooit fatsoenlijk deed, heeft het onvolprezen Sportgeschiedenis.nl nu gedaan: een mooie indexpagina gemaakt van de achttien Sporen van Ajax-filmpjes die ik een jaar of vijf geleden voor Ajax TV maakte, samen met mijn wapenbroeder Rudolph Hülsenbeck, gebaseerd op mijn boek uit 2012. Ze waren destijds, behalve op de officiële Ajax-site, ook te zien in de Ajax TV-uitzendingen op Fox Sports. En ze staan allemaal op YouTube, maar een mooie overzichtspagina was er nog niet. Nu wel, met dank aan Micha Peters en Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.

Sporen van Ajax… Hoe zat dat ook weer?

Ik kwam in 2010 en 2011 op het eenvoudige, maar nog niet uitgevoerde idee: een serie verhalen over plekken in Amsterdam waarover een Ajax-verhaal te vertellen valt. Locaties waar Ajax geschiedenis schreef. Ik had aanvankelijk filmpjes in mijn hoofd: korte reportages, in een losse stijl, een beetje zoals Boudewijn Büch al vertellend rond placht te lopen op afgelegen eilanden, cameraman achter zich aan. Rudolph Hülsenbeck van Ajax TV was enthousiast (hij bedacht en passant de werktitel ‘Menno Büch’), maar om de een of andere reden werd het niet concreet. Althans, niet bij Ajax TV.

Een paar maanden later wierp ik een balletje op bij Ajax Life, de krant van de Supportersvereniging Ajax, want artikelen… dat kon natuurlijk ook. Hoofdredacteur Sander Zeldenrijk zag het idee meteen zitten. Ik doopte de reeks ‘Sporen van Ajax’ en daar kwamen ze: artikelen van 850 woorden, één in elk nummer van Ajax Life. Over de Kalverstraat 2 (waar Ajax werd opgericht), over de plekken in Amsterdam-Noord waar kort na 1900 de eerste Ajax-veldjes lagen, over de plek waar het Houten Stadion stond, over de ‘geboortehuisjes’ van Johan Cruijff, over de verdwenen velden van Amsterdamse rivalen waar Ajax stadsderby’s speelde – en nog veel meer. De reeks werd ‘wegens succes verlengd’. En nog eens. Uiteindelijk verschenen 26 afleveringen.

Natuurlijk moest Sporen van Ajax ook een boek worden, al was het maar omdat ik in Ajax Life maar 850 woorden per aflevering mocht schrijven, terwijl bijna altijd veel meer te vertellen viel. Ik kreeg ook leuke mails naar aanleiding van de artikelen, niet zelden met leuke extra weetjes en verhalen. Die kon ik in een boek ook mooi toevoegen. Bovendien stond bij elk Ajax Life-artikel maar één oude archieffoto. Voor het boek herschreef ik alle artikelen: ze werden bijna allemaal tweemaal zo lang en ik schreef er twee nieuwe bij die alleen in het boek zouden komen. We gebruikten meer archieffoto’s. Izaak Besuijen maakte prachtige plattegrondjes. Sporen van Ajax verscheen eind 2012 via uitgeverij Carrera.

En toen maakten we de cirkel rond. Met het boek in de hand besloten Rudolph Hülsenbeck en ik alsnóg het originele idee uit te voeren: een serie filmpjes voor Ajax TV. Het werden er achttien. Artikelen, boek, foto’s erbij, filmpjes… Sporen van Ajax werd warempel een soort multimediaal project. Iemand bood me aan om alles (artikelen, foto’s, filmpjes) in een app te stoppen. Dat kwam er niet van. Misschien ooit. Ik denk met ongelooflijk veel plezier terug op het schrijven, de research, de ontmoetingen en vooral het maken van die filmpjes. Ik ben nog altijd trots op Sporen van Ajax in al zijn verschijningsvormen.

Ik dacht: laat ik er eens over vertellen. Het boek is nog te bestellen, bijvoorbeeld hier bij bol.com en de filmpjes vind je dus sinds vandaag allemaal op deze pagina.

Hieronder een van mijn favoriete foto’s die we in Sporen van Ajax gebruikten: het ‘Houten Stadion’ aan de Middenweg, een eeuw geleden, in 1918.

Back To Top