Skip to content

3e druk voor 101 dingen

Prachtig nieuws van Uitgeverij Brandt: de herziene editie van 101 dingen die je weten moet over Ajax, mijn boek voor jonge Ajacieden van 10 tot 100 jaar, doet het hartstikke goed. Sterker: tijd voor een nieuwe druk! De tweede van de herziene editie, de derde in totaal.

Dat bericht van de uitgever kwam als een leuke verrassing. Ik ben de laatste maanden vooral bezig met Het nieuwe Ajax, mijn nieuwste boek, dat het óók goed doet: twee herdrukken in twee maanden tijd, prachtige recensies, nog mooiere lezersfeedback.

Maar ondertussen bleek het herziene 101 dingen dus een stiekem succes, vooral tijdens de feestdagen.

Het tweede leven van 101 dingen wordt eigenlijk goeddeels verklaard door wat ik in Het nieuwe Ajax beschrijf. De eerste editie verscheen in het najaar van 2016. We hadden een paar seizoenen beroerd voetbal gezien. De landstitels van 2015 en 2016 was Ajax misgelopen, in de race naar die van 2017 was er alweer een achterstand. De voorronde van de Champions League was wéér op een afgang uitgedraaid, voor de zoveelste keer.

In de inleiding van het boek constateerde ik ietwat mistroostig dat ik op de schoolpleinen vooral kinderen in shirts van Messi en Ronaldo zag lopen. Elders in het boek schreef ik dat Ajax óóit een Europese topclub was, maar nu niet meer. Was zoiets nog eens haalbaar…? Ik beantwoordde die zelfopgeworpen vraag vrij onomwonden met ‘nee’.

Rond Ajax hing een negatief sentiment. De boekverkoop viel wat tegen.

Maar toen kwam de kentering. Ajax ging nog datzelfde seizoen héérlijk voetbal spelen, bereikte onder Peter Bosz voor het eerst in 21 jaar een Europese finale (in de Europa League) en in het seizoen 2018-2019… nou ja, lees Het nieuwe Ajax maar.

Op het schoolplein van ‘onze’ school zie ik nu alleen maar Ajax. Ajax, Ajax, Ajax, overal Ajax. Shirts. Rugtassen. Ballen. Etuis. Drinkbekers. Broodtrommels. Kinderen willen Hakim zijn. Of Donny. Of Quincy. Ze zingen O-na-na, Nicooo, ‘Tadic on fire’ of ‘herres of die flank als David Neres’. Een hele generatie nieuwe Amsterdammertjes is voor mijn ogen Ajacied geworden. En niet alleen Amsterdammertjes. Ajax is booming.

En ziedaar: wat er van de eerste editie van 101 dingen nog over was, raakte uitverkocht. Uitgever Paul Brandt vroeg me het boek te herzien en te actualiseren. Nieuwe ‘dingen’ erin (Real Madrid-uit, de toptransfers van Frenkie en Matthijs, maar ook de Europa League-finale en Appie Nouri), een paar oude eruit en een andere toon over Ajax’ internationale kansen.

Het nieuwe Ajax drong 101 dingen binnen, zou je kunnen zeggen.

Ook niet onbelangrijk: we besloten dat dat mooie gebonden boek van 19,95 euro beter een paperback van 15 euro kon worden. Betere cadeauprijs. En hup, daar ging ‘ie. In veel boekwinkels heb ik het nieuwe Ajax en 101 dingen zij aan zij zien liggen, deze winter.

Eigenlijk laten mijn boeken zich lezen als een alternatieve clubgeschiedenis. Wil je weten hoe slecht en uitzichtloos en grimmig het geweest is? Lees dan de roman Vak 127. Iets over de geschiedenis weten? Lees Sporen van Ajax en geef je kroost alvast 101 dingen. Iets weten over het schitterende heden en de zonnige nabije toekomst? Check Het nieuwe Ajax. Van al die boeken kun je via deze site een gesigneerd exemplaar bestellen als je dat leuk vindt, met persoonlijke opdracht voor een jarige – en een worp Ajax-stickers erbij.

101 Dingen 2e druk
Back To Top