Skip to content

Sporen op herhaling: de video’s

Op 18 maart, de dag waarop Ajax zijn 120e verjaardag vierde, deelde ik via de sociale media de video die ik ooit over de oprichting van de club maakte: aflevering 17 uit de reeks Sporen van Ajax, een serie korte videoreportages voor Ajax TV, gebaseerd op mijn gelijknamige boek uit 2012, dat via deze site nog te bestellen is.

Er kwam opmerkelijk veel enthousiaste respons. Het zal de coronaverveling geweest zijn, de lockdown-lamlendigheid.

Ik besloot de hele serie te ‘herhalen’: een video per dag, rond lunchtijd, een kort dagelijks videocollege over een plek in Amsterdam waar Ajax geschiedenis schreef. De filmpjes zijn al vrij oud (de serie liep in 2013 en 2014), maar ze blijven leuk, al zegt hij het zelf. Dat vonden mijn sociale media-volgers duidelijk ook.

Het bóek Sporen van Ajax had ik al een hele tijd niet meer thuis op voorraad, maar nu kocht ik een stapeltje exemplaren in via de uitgeverij, liet dat weten via de socials… en binnen twee uurtjes waren ze uitverkocht. Leuk, die kleinschalige nieuwe belangstelling voor een oude titel. Ik ben nog altijd trots op dat boek.

Sporen van Ajax begon als een serie artikelen voor Ajax Life. Simpel gegeven: het verhaal van een historische Ajax-plek op de kaart van Amsterdam, vergezeld van een oude foto (uit de tijd dat Ajax er geschiedenis schreef) en een nieuwe foto (ik, poserend op de bewuste plek zoals die er nú uitziet).

Dat moest natuurlijk een boek worden. Mijn uitgever van toen, Carrera, was dat met me eens. Een eenvoudige bundeling werd het niet: het werd meer dan dat. De artikelen in Ajax Life waren vrij kort, ik moest er vaak leuke dingen uit weglaten. Bovendien kreeg ik op de artikelen reacties van mensen: verhalen, wist-u-datjes, soms zelfs bijzondere oude foto’s.

Voor het boek herschreef ik alle verhalen: ze werden twee keer zo lang en leken in de meeste gevallen totaal niet meer op de Ajax Life-artikelen. Ik schreef een paar extra hoofdstukken die nooit als artikel verschenen. En er kwamen prachtige plattegrondjes in het boek, gemaakt door Izaak Besuijen. Zo werd de artikelenreeks een historische Ajax-stadsgids.

Lees verder onder de afbeelding…

Daarna kwamen de video’s: mijn kameraad Rudolph Hülsenbeck, die destijds voor Ajax TV werkte, was dolenthousiast over ‘verfilming’ voor het officiële clubkanaal. We kozen een Boudewijn Büch-achtige aanpak: ik vertellend voorop, cameraman er achteraan. Werktitel: ‘Menno Büch’.

Artikelen, een boek, video’s: Sporen van Ajax werd mijn eerste ‘multimediale’ project. Iemand bood me een keer aan om alles (verhalen, foto’s, video’s) onder te brengen in een app. Die kwam er dan weer niet. Wie weet ooit nog eens.

Goed. Waarom dit bericht op mijn website?

Ten eerste om je erop te wijzen dat al die filmpjes, achttien in totaal, dus op YouTube staan, mocht je het leuk vinden ze te bekijken. Ik maakte er een playlist van. Met één opmerking erbij: aflevering 15 staat niet meer op YouTube, maar wel op de Ajax-site.

Hier staat de YouTube-playlist – en hier vind je de ontbrekende aflevering 15.

Ten tweede: het boek heb ik dus ook weer te koop via deze site, wegens hernieuwde belangstelling. Hier vind je informatie over het boek en hier kun je, desgewenst, een gesigneerd exemplaar bestellen.

Het boek is ook via de reguliere boekhandel verkrijgbaar. Mocht je het via die weg willen bestellen omdat dat verzendkosten scheelt? Ook goed natuurlijk, maar doe me één lol en bestel het via de Libris-site of je plaatselijke boekhandel. Niet via de online reuzen. Steun je lokale, échte boekwinkel. Ze hebben het nodig.

Sporten van Ajax
Back To Top