Skip to content

Shirtjesbijbel van Santos

Santos verschijnt niet wekelijks of maandelijks, en ook niet heel regelmatig, maar áls er een nieuwe Santos verschijnt, nou, dan heb je ook wat. Wij presenteren nummer 15: de Eredivisie Shirtjesbijbel. Eén van de mooiste nummers tot dusver. Nu te koop voor 9,99 euro, bij de bladenboer of via de shop op SantosOnline, waar je trouwens ook een abonnement kunt nemen.

Ik citeer de Santos-site even.

“Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.

“Het voetbalshirt heeft best lang in het verdomhoekje gezeten, op festivals en feesten mag je ze soms niet eens aan, maar dat begint eindelijk te veranderen. Voetbalshirts zijn mode tegenwoordig. Straatmode, haute couture, oude mannenmode, hipstermode, high fashion, sportschoolmode of doodgewone mode voor thuis op de bank.

“Maar minstens zo belangrijk: het voetbalshirt is een bron van sentiment en clubliefde. Elk bijzonder detail, iedere sponsor, elke kleur en elk kraagje roept emoties op. Aan ieder voetbalshirt kleeft een verhaal, een anekdote, een tijdperk, een herinnering. In dit prachtboek verdrink je erin.”

Alle clubs die ooit in de eredivisie speelden, komen aan bod, tot vergeten verenigingen als FC Wageningen en SC Veendam aan toe. Ik mocht, misschien niet geheel verrassend, de afdeling Ajax voor mijn rekening nemen. Een verkiezing van France Football wees onlangs al uit dat de internationale voetballiefhebber het Ajax-shirt van 1971-1972 als het meest iconische uit de voetbalgeschiedenis beschouwt.

Tijd voor een specifiek eredivisie-equivalent van die verkiezing: het Eredivisie Shirt Festival. Ga naar eredivisie.nl/esf en maak jouw selectie van mooiste eredivisieshirtjes. Er zijn geloof ik wat Santos Shirtjesbijbels te winnen.

Back To Top