Skip to content

Things You Didn’t Know

Een paar maanden geleden nam popfotograaf Hub Dautzenberg (o.a. OOR) contact met me op. Hij ging een selectie van zijn concertfoto’s tentoonstellen in Galerie Van Dam in zijn thuisstad Heerlen en daar had hij een speciaal idee bij bedacht. Hij zocht anekdotes. Hij was mensen uit het veld van de popmuziek aan het vragen om bij één of enkele van zijn foto’s een persoonlijk verhaal te vertellen op één kantje A4. Of ik mee wilde doen.

Heerlen

Dat wilde ik. Hub stuurde me de lijst foto’s die hij wilde tentoonstellen. Bij drie namen voelde ik een persoonlijke anekdote branden: Henny Vrienten, George Kooymans en Eddie Vedder. Hub stuurde me mooie afdrukken van die foto’s, ik bekeek ze en schreef op één kantje A4, met de hand, de anekdote die in me opkwam.

Die tentoonstelling van Hub Dautzenberg is inmiddels geopend in Galerie Van Dam, in de kelder van boekhandel Van der Velden Van Dam (Promenade 153, Heerlen). Hij heet Things You Didn’t Know en werd feestelijk geopend op 11 juni. Ik was er een weekje later, toen ik drie nachten in Heerlen verbleef om voor de Volkskrant verslag te doen van Pinkpop 2023. Na gedane arbeid, op maandagmiddag, ben ik even gaan kijken.

Vedder, Kooymans

Het is een mooie expositie geworden van popfotografie met een ziel. Ik vind het mooi dat naast drie van de foto’s een lijst hangt met míjn A4-anekdote erin. Naast andere foto’s zag ik bijdragen van mijn Volkskrant-collega Robert van Gijssel, OOR-auteurs Erik van den Berg en Anton Slotboom, maar ook Pablo van de Poel (DeWolff) en Huub van der Lubbe, bij foto’s van artiesten als Nick Cave, Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Solomon Burke en Neil Young, om er maar enkele te noemen.

Ga vooral even kijken, als je in de buurt bent of in de omgeving van Heerlen woont. Things You Didn’t Know is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de boekwinkel en nog tot 23 juli te zien. Sowieso een fijne winkel, waar behalve boeken ook tweedehands vinyl verkopen.

Back To Top