Skip to content

Haarlem Vinyl Festival: Boudewijn en de Nits

Op donderdag 28 september begint in de binnenstad van Haarlem het Haarlem Vinyl Festival, dat zichzelf omschrijft als “the world’s first multi-day festival entirely dedicated to vinyl culture” – en waarom zou dat niet waar zijn? Drie dagen en een avond lang zijn er optredens, tentoonstellingen, gesprekken, kunst en wat al niet. Tickets kopen (er zijn verschillende typen) doe je hier.

Boudewijn

Ik doe mee, als interviewer en moderator. Op donderdag 28 september bijt ik in de Bibliotheek Haarlem-Centrum (Gasthuisstraat 32) om 20.00 uur het spits af. Dan interview ik niemand minder dan Boudewijn de Groot aan de hand van platen uit eigen collectie die hij heeft geselecteerd. We laten stukjes horen en praten over het gekozen nummer, wat het voor hem betekende en hoe het hem misschien wel vormde. Zo komt, aan de hand van zijn platen, ook zijn éigen carrière aan bod. Het gesprek duurt een uur. De zaal is al volgeboekt, maar het is ook terug te luisteren als ‘live podcast’. Ik voeg later een link aan dit bericht toe.

Nits

Op de laatste festivaldag, zondag 1 oktober, doe ik nog een sessie. Dan ben ik in de Van Warmerdamzaal van de PHIL (beter bekend als de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11) vanaf 14.00 uur een uur lang moderator tijdens een Q&A met Robert-Jan Stips en Rob Kloet van de Nits. Het publiek mag vragen stellen. Ik heb er zelf ook wel een paar. De sessie draait in het bijzonder om het klassiek geworden album In the Dutch Mountains (1987) dat de band twee hitsingles (de titelsong en het unieke voetballied J.O.S. Days) én een internationaal publiek opleverde. Henk Hofstede moet verstek laten gaan om gezondheidsredenen.

Het Haarlem Vinyl Festival is een internationaal festival. Er lopen buitenlanders rond. Als zich voor de sessie met de Nits buitenlands publiek meldt, doen we de sessie in het Engels, wat een ietsepietsie vreemd zou zijn, maar daar redden we ons wel mee. Het gesprek met Boudewijn de Groot staat een beetje los van de rest en is Nederlandstalig.

Optredens

Heel erg leuk om te doen, denk ik. Kom kijken. Er zijn optredens van artiesten als Naaz, YÏN YÏN, Baby’s Berserk, Snackbar the Ambassador, Joris Voorn, Yorick van Norden, Jungle by Night, Ruud Houweling, The Two & The Gotcha! Crew, Gregory Page, DeWolff, Lorrèn, Dorpsstraat 3, Bertolf, Selah Sue, Jimmy Diamond en meer.

Back To Top