Terug naar Ajax’ eerste landstitel

Ik nam Daniël van AT5 mee naar het Christiaan Huygensplein, de plek waar een eeuw geleden het Houten Stadion van Ajax stond. De eerste kampioensploeg van de club speelde er zijn thuiswedstrijden (de uiteindelijke kampioenswedstrijd was uit, in Tilburg). Een mooie plek dus om te praten over het Ajax van 1918, trainer Jack Reynolds, de Belgische vluchteling die het clublied componeerde, kortom, over ons prachtige boek Kampioenen ’14-’18, dat nu te koop is.

Het item uit het AT5 Nieuws kun je bekijken op de AT5-site, maar ook op YouTube. Wat je wilt.

Goed. Het is dus te koop: Kampioenen ’14-’18, over de ‘oorlogskampioenschappen’ van Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918), maar behalve over die kampioenschappen gaat het boek ook over iets anders, namelijk over de pijlsnelle ontwikkeling van het Nederlandse voetbal in de schaduw van de catastrofe die de ‘Grote Oorlog’ was. De elitesport werd volkssport, de populariteit nam enorm toe, het spelpeil evenzeer en er verrezen echte stadions.

Die progressie maakte de sport in veel gevallen niet ondanks maar juist dankzij de oorlog. De verhalen over Sparta (Anton Slotboom), Willem II (Roger Rossmeisl), Go-Ahead (Herman Starink) en Ajax (ik, zei de gek) maken dat inzichtelijk. Een boeiende episode, vinden wij.

Ik postte eerder al een bericht met wat meer info over het boek. Ik raad je zéér aan om de Kampioenen ’14-’18 Facebook-pagina even een ‘like’ te geven: daar houden we je op de hoogte van ons boek in de media en we delen er ook foto’s en verhalen die raken aan het thema ‘voetbal tijdens de Eerste Wereldoorlog’, maar die het boek niet haalden. Een soort outtakes.

En je kunt het dus kopen, dat boek. Idealiter bij je plaatselijke, onafhankelijke, knusse, lieve boekwinkel, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen: het onderwerp is niche en de inkopers waren voorzichtig. Online bestellen kan ook. BOL.com is het snelst en qua verzendkosten het goedkoopst. Wie een door mij gesigneerd exemplaar leuk vindt, kan het ook via deze site doen.Still uit het AT5-item. Bekijk het HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *