Skip to content

Reserveer Kampioenen ’14-’18

Op 11 november 2018 is het precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. In de aanloop naar die datum, ergens rond 1 november, verschijnt via Just Publishers een mooi boek dat Kampioenen ’14-’18 heet, over de vier Nederlandse landskampioenen tijdens de ‘Groote Oorlog’, een periode waarin het Nederlandse voetbal een enorme sprong voorwaarts maakte en van elitesport volkssport werd. Je kunt het al reserveren via bol.com!

Anton Slotboom schrijft over de landstitel van ‘zijn’ Sparta Rotterdam in 1915. Roger Rossmeisl vertelt het verhaal van de landstitel van Willem II in 1916: de eerste keer dat een club uit het zuiden des lands dat flikte. Go-Ahead, mét streepje, het huidige Go Ahead Eagles, was in 1917 de eerste echte arbeidersclub die de landstitel greep (en de eerste club uit Oost-Nederland, bovendien). Herman Starink schrijft over dat seizoen. In 1918, tot slot, werd Ajax voor het eerst landskampioen en luidde daarmee in veel opzichten een nieuwe tijd in. Hoe dat precies ging en zat, mag ik allemaal opschrijven.

Jurryt van de Vooren verzorgt er een mooie algemene inleiding bij, over voetbal vóór en tijdens de oorlog die het werkelijke begin van de twintigste eeuw markeert. Veel foto’s erbij. Wordt een prachtig boek. We gaan het in november op allerlei plaatsen presenteren en er verschillende leuke dingen aan koppelen. Daarover later meer: houd deze site en mijn social-kanalen in de gaten – en geef de Kampioenen ’14-’18 Facebook-pagina even een ‘like’. Dan mis je niets.

Reserveer Kampioenen ’14-’18 via bol.com!

Voor wie het leuk vindt, hier is de flaptekst van het boek:

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de ‘Grote Oorlog’ veranderde de Nederlandse samenleving in een razendsnel tempo. Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot ‘staat van beleg’, van oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken.

Voetbal was vóór 1914 nog een exclusieve sport die alleen elitaire landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht. In de oorlogsjaren ontwikkelde het voetbal zich tot een volkssport. Tijdens deze periode ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaalde voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918).

Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go-Ahead was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub.

Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II), Herman Starink (Go-Ahead) en Menno Pot (Ajax) schetsen een beeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de oorlog.

Back To Top