Skip to content

Terug in Soundz


Nou ja zeg: sta ik zomaar weer in Soundz. Twee stukken zelfs: een groot achtergrondverhaal over Tattoo You (1981) van The Rolling Stones, naar aanleiding van de omvangrijke box-set die onlangs verscheen, en een korter gesprek over The Tragically Hip, omdat ook hun Road Apples (1991) een ‘deluxe’ behandeling heeft gekregen. Ik zoomde met Paul Langlois en Johnny Fay. ‘The Hip’… toch wel helden van me.

Comeback

Maar goed: ik ben dus terug in Soundz, na drie jaar afwezigheid. Niet eenmalig, maar vanaf nu weer met regelmaat.

Dat is enigszins verrassend, ook voor mijzelf, want in november 2018 nam ik (ook op deze site) op licht vervelende wijze afscheid van Soundz. Zoals ik in dat bericht al liet weten: dat betrof alleen de uitgeverij. Ik kon me niet zo goed met die club verenigen en ze draaiden me nog een loer ook.

Met hoofdredacteur Jean-Paul Heck en mijn mede-redactieleden John den Braber, Leo Blokhuis en Joris Heynen: nooit problemen, integendeelDus toen Soundz vertrok bij uitgeverij 100%NL en op eigen benen verder ging, stond de deur eigenlijk gewoon open. Alleen wilde ik mezelf niet aanbieden. Toen Jean-Paul me vroeg, was het snel gepiept.

Beatles en Stones

Subtiel verschil met vroeger: ik word geen redactielid, maar gewoon medewerker. Lekker lange verhalen maken. Vooral dán heeft Soundz een toegevoegde waarde op mijn werkpalet, vond ik en vind ik nog steeds. Soundz-verhalen mogen langer zijn dan verhalen in de Volkskrant. Vooral achtergrondverhalen schrijven bij mooie heruitgaven en box-sets vind ik heerlijk. De boeken erbij, misschien wat mensen bellen, documentaires terugzien en dan gewoon mooi vertellen, een duiding geven die de mijne is en (hopelijk) iets andere inzichten biedt dan andere stukken.

Mijn ‘afscheidsverhaal’ in 2018 (over The Beatles en hun ‘White Album’) was er zo een. Mijn ‘comebackverhaal’ (over Tattoo You) ook. Meer van dat, meer van dat. Soundz behandelt maar een klein deel van mijn muzikale interessegebied (het is hoofdzakelijk een rockblad voor oudere lezers), maar er is ook in die hoek van het popaanbod veel leuks te doen.

Vertrouwd nest

Mijn terugkeer bij Soundz is een terugkeer op een nest waar ik een lange geschiedenis heb. Laat dat gezegd zijn: we go way back. Toen Jean-Paul Heck in 2008 een nieuw tijdschrift uit de grond stampte, was ik vanaf het eerste nummer van de partij. Maart 2008. Het heette aanvankelijk Off The Record, vanaf begin 2011 Muziek.nl en uiteindelijk, vanaf eind 2014, Soundz. Mijn afscheid kwam dus na ruim tien jaar. Nu gaan we gewoon verder.

Soundz 5, met The Beatles anno 1969 hangend over de balustrade (‘Get back to where you once belonged‘), kost 5,99 euro, een vriendelijke prijs voor zo’n mooi blad. Het ligt in zowat elke kiosk, maar je kunt het ook bestellen via de Soundz-site. En ik moet zeggen: wat hebben ze een goede vormgever gevonden. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik mijn Tattoo You-verhaal zag. De titelpagina is posterwaardig. Ik laat hem hier niet zien. Ga maar eens halen dat blad.

Back To Top