Skip to content

Ontdek de Eredivisie: Ajax en Amsterdam

Dit artikel van 29 december 2021 werd geactualiseerd op 26 mei 2022: ook links naar de tv-serie ‘Ontdek de Eredivisie’ toegevoegd.

Onlangs verscheen de prachtige Voetbalreisgids Nederland van Santos. Die moet je echt kopen als je ook maar íets met Nederlands voetbal hebt. Die gids zou je kunnen zien als onderdeel van een multimediaal project dat Ontdek de Eredivisie heet, ter gelegenheid van 65 jaar Eredivisie, met Santos, sportzender ESPN, de Eredivisie en hoofdsponsor KPN als partners.

Naast de reisgids maakt Sjoerd Mossou een tv-reeks voor ESPN en er is hij een regelmatige podcast, met Santos als afzender, over de voetbalsteden van Nederland, gepresenteerd door Jean-Paul Rison.

Het leuke is: ik verschijn in alle drie. De reisgids, de podcast én de tv-serie.

Podcast

Eerst de podcast. Na afleveringen over Rotterdam, Eindhoven en Utrecht was in de aanloop naar de feestdagen Amsterdam aan de beurt, met als gasten: ex-Ajacied (en ESPN-analist) Marciano Vink en ik. Lekker lullen over Ajax en de stad. Over indrinken op het Rembrandtplein, stappen rond het Leidseplein (waar je in La Bastille, de Surprise Bar en het CoolDown Café Ajacieden in het wild kon tegenkomen), de charme van De Meer, de onvergetelijke avonden (en pislucht) in het ‘Olympisch’, Bobby Haarms en nog meer van die dingen. Wie geen Spotify heeft, kan ook op andere plekken luisteren, zoals hier op Santos Football Planet.

Tv en YouTube

Vervolgens: de tv-serie. Op een mooie lentedag liep ik met Sjoerd door Amsterdam. Dat leverde een mooie aflevering op met John van ’t Schip, Ronald de Boer en mij als vertellers. De uitzending was eind april op ESPN, maar je kunt de Amsterdam-aflevering gelukkig terugkijken op YouTube en ook via de site van AD Sportwereldmet een begeleidend artikel erbij.

Sporen van Ajax

Reisgids, podcast en tv-aflevering hebben logischerwijs nogal wat raakvlakken met mijn boek Sporen van Ajax (2012) over plekken in Amsterdam waar Ajax-geschiedenis ligt. Dat boek is nog via elke boekverkoper verkrijgbaar. Je kunt het via deze site ook gesigneerd bestellen.

Back To Top