Skip to content

Santos Voetbalreisgids


Ik schreef weer eens iets leuks voor Santos. Dat was even geleden, want voor de laatste paar uitgaven van het mooiste voetbalperiodiek van Nederland (althans, dat vinden wij) viel domweg niet zo veel te schrijven: editie 16/17 was een fenomenaal fotoboek over stadions, editie 18/19 een zeer aanbevelenswaardig Maradona-boek van Sjoerd Mossou en editie 20 een fotoboek over 250 ‘players we love. Qua tekst vielen er niet zo veel meters te maken voor die nummers, hoe prachtig ze ook zijn.

Reisgids

Voor editie 21 kon ik me weer eens uitleven. Daar is ‘ie: de Voetbalreisgids Nederland, een soort tweelingbroertje van de zeer succesvolle internationale Voetbalreisgids.

Santos gidst je door Neêrlands’ voetbalsteden, van Sittard tot Alkmaar, van Leeuwarden tot Breda, van Deventer tot Rotterdam. En trouwens: er staan ook Keuken Kampioen Divisie-steden in, van Volendam tot Maastricht. Lokale kenners wijzen je de weg in de voetbalstad: Friso Schotanus doet Zwolle, Fardau Wagenaar voert je door Enschede en Almelo, Arno Kantelberg door Eindhoven, Sjoerd Mossou door Breda, Jean-Paul Rison door Utrecht, et cetera. Allemaal goed volk.

Amsterdam

En ik, zei de gek, mocht Amsterdam doen, de enige voetbalstad die ik écht goed ken.

Sporen van Ajax, zeg je? Ja, er komen wat plekken aan de orde die ook in dat boek staan. Maar deze Santos-reisgids is wel anders van karakter: beetje geschiedenis, maar ook horecatips, amateurvoetbal, winkels en hier en daar een toffe plek die niets met voetbal te maken heeft. Meer ‘van nu’, zeg maar.

Eén ding is jammer: met het plattegrondje bij mijn Amsterdam-hoofdstuk ging iets mis bij de vormgever. De nummers staan verkeerd. Klopt allemaal niet. Enfin, kniesoor. Laat het de pret niet bederven: het boek (want dat is het) ziet er geweldig mooi uit en bruist van zowel historisch-cultureel besef als van clubliefde en eigentijds leven.

Gaaf land.

De Santos Voetbalreisgids Nederland kost 12,99 euro. Je vindt ‘m in de boekwinkels en bij de zichzelf respecterende bladenboer, maar je kunt ‘m ook online bestellen via de shop van Santos Online. Of word Santos-supporter. Dan krijg je ‘m ook, met een welkomstcadeau erbij.

Santos Planet

En nu we het dan toch over Santos hebben: Santos heeft een reisplatform gelanceerd op een tweede website, Santos Football Planet. Neem een kijkje. Prachtige reisspecials. Tips. En ook voetbalreisaanbiedingen. Bookmark ‘m en houd ‘m in de gaten, al was het maar om te mijmeren over een toekomst waarin reizen weer probleemloos en zonder restricties mogelijk is.

Vind je ‘m leuk, mijn Amsterdam-gids in dit Santos-nummer? Dan moet je Sporen van Ajax wel in de kast hebben, eigenlijk. De tijd heeft sommige hoofdstukken ingehaald, maar dat is wel charmant eigenlijk, en onderstreept eigenlijk slechts het punt van het boek. Het is nog te koop, ook gesigneerd via deze site. Dan weet je dat.

Back To Top