Skip to content

Terug in Het Parool

Pal voor kerst, op de valreep van dit naargeestige jaar, heb ik ontzettend fijn nieuws. Ik keer als Ajax-columnist terug in Het Parool. Dinsdag aanstaande al, 29 december, met een wekelijkse column die dezelfde naam gaat dragen als de podcast die Ajax Showtime en Het Parool samen maken: Branie.

Ik ben blij: terug van een slordige negen maanden weggeweest in de krant waarin ik me als Ajax-columnist heel erg op mijn plek voelde.

Even terug in de tijd. Op 1 februari 2016 maakte ik bekend dat ik Ajax-columnist bij Het Parool werd. Dat was toch wel een droom die uitkwam: heerlijke krant, mooie plek, wekelijks. Geweldig.

Ik deed het ruim vier seizoenen. 142 columns, als ik ze goed tel, tot de coronacrisis ook het voetbal platlegde en daarmee ook de Ajax-columns in Het Parool. Mijn laatste verscheen op 19 maart 2020. Daarna schreef ik nog een verhaal over de Spaanse griep van 1918 en hoe die Ajax raakte. Op 24 mei, toen de krant aandacht besteedde aan de Champions League-winst van 25 jaar eerder, schreef ik nog één losse column, het totaal op 143 brengend.

Ik ging er van uit dat we de draad weer op zouden pikken bij de start van het nieuwe seizoen, maar in de nazomer was er teleurstellend nieuws: hoofdredacteur Ronald Ockhuysen liet weten dat Het Parool ging stoppen met de vaste Ajax-columns. Die van David Endt, Maarten Moll en Dick Sintenie. En ook die van mij.

Ik ben daar meestal vrij luchtig over. Zo gaat het nu eenmaal als je freelancer/zzp’er bent: er komt eens iets leuks bij, je kapt eens ergens mee, er stopt eens iets. Ik heb genoeg werk. Maar dit vond ik wel jammer. Ik beleefde veel plezier aan dat wekelijkse stukje en vond, in alle onbescheidenheid, ook dat ik als ‘stem’ goed bij Het Parool paste.

Gelukkig vond de krant (nou ja, in elk geval Ockhuysen) dat ook. Hij drukte me destijds al op het hart dat hij me voor Het Parool wilde behouden. Hij zette dat in eerste instantie kracht bij door me af en toe uit te blijven nodigen als gast in de Branie-podcast, maar verder wist ik niets zeker.

Tot nu. Ik wist het al een tijdje. Online en in print. Wekelijks op dinsdag. In elk geval tot het einde van het seizoen. Daarna zien we wel weer verder.

Dinsdag de eerste. Ook leuk: ik ben maandag te gast in de Branie-podcast om terug te blikken op de eerste seizoenshelft. Tegen die tijd is mijn eerste column al ingeleverd.

Back To Top