Skip to content

Nog meer Branie!

Morgen keer ik als columnist terug in Het Parool, na een maand of negen absentie. Dat wist je al: vanaf nu elke dinsdag een Ajax-stukje, onder de titel Branie.

Maar dat is niet alles. Vanmiddag hebben we in Branie, de Ajax-podcast van Het Parool en Ajax Showtime, bekend gemaakt wat ik al een tijdje wist: ik ben, per direct, de nieuwe presentator van Branie, de podcast.

In de nieuwe aflevering van vandaag kwam ik halverwege in het veld voor Ronald Ockhuysen, die afzwaait als hoofdredacteur van Het Parool en dus ook als Branie-gastheer. Vanaf nu maak ik week een Ajax-dubbelslag: in de loop van de maandag Branie de podcast en dan dinsdag Branie de column. Zo blij mee.

Even terug in de tijd. Op 1 februari 2016 maakte ik bekend dat ik Ajax-columnist bij Het Parool werd. Dat was toch wel een droom die uitkwam: heerlijke krant, mooie plek, wekelijks. Geweldig.

Ik deed het ruim vier seizoenen. 142 columns, als ik ze goed tel, tot de coronacrisis ook het voetbal platlegde en daarmee ook de Ajax-columns in Het Parool. Mijn laatste verscheen op 19 maart 2020. Daarna schreef ik nog een verhaal over de Spaanse griep van 1918 en hoe die Ajax raakte. Op 24 mei, toen de krant aandacht besteedde aan de Champions League-winst van 25 jaar eerder, schreef ik nog één losse column, het totaal op 143 brengend.

Ik ging er van uit dat we de draad weer op zouden pikken bij de start van het nieuwe seizoen, maar in de nazomer was er teleurstellend nieuws: hoofdredacteur Ronald Ockhuysen liet weten dat Het Parool ging stoppen met de vaste Ajax-columns. Die van David Endt, Maarten Moll en Dick Sintenie. En ook die van mij.

Ik ben daar meestal vrij luchtig over. Zo gaat het nu eenmaal als je freelancer/zzp’er bent: er komt eens iets leuks bij, je kapt eens ergens mee, er stopt eens iets. Ik heb genoeg werk. Maar dit vond ik wel jammer. Ik beleefde veel plezier aan dat wekelijkse stukje en vond, in alle onbescheidenheid, ook dat ik als ‘stem’ goed bij Het Parool paste.

Gelukkig vond de krant (nou ja, in elk geval Ockhuysen) dat ook. Hij drukte me destijds al op het hart dat hij me voor Het Parool wilde behouden. Hij zette dat in eerste instantie kracht bij door me af en toe uit te blijven nodigen als gast in de Branie-podcast, maar verder wist ik niets zeker.

Tot nu. Ik wist het al een tijdje. Online en in print. Wekelijks op dinsdag. In elk geval tot het einde van het seizoen. Daarna zien we wel weer verder.

Dinsdag de eerste. Ook leuk: ik ben maandag te gast in de Branie-podcast om terug te blikken op de eerste seizoenshelft. Tegen die tijd is mijn eerste column al ingeleverd.

Back To Top