Skip to content

Mijn Maradona

Diego Maradona overleden… Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat het me zoveel deed, toen het op 25 november bekend werd. Was hij de grootste? Ik weet het niet, want Pele, Cruijff en een paar anderen voetbalden ‘voor mijn tijd’. Wat ik wel kan zeggen: Diego was de grootste van míjn tijd. Met afstand. En vooral ook: de leukste om te volgen, als fenomeen.

Mijn uitgever, AmboAnthos, besloot bliksemsnel dat er een boek moest komen met Maradona-verhalen. Henk Spaan nam het voortouw en schreef het voorwoord. Een stoet schrijvers werd gevraagd om een verhaal bij te dragen: nieuw geschreven of uit het eigen archief opgevist (en soms uitgebreid of herschreven).

Nu is het boek dus te koop: Mijn Maradona. Samengesteld, gedrukt en verspreid binnen een maand na Diego’s dood. Het is een caleidoscopisch eerbetoon geworden, vanuit vele invalshoeken, met bijdragen van onder meer Frank Heinen, Thomas Heerma van Voss, Judith Herzberg, Herman Koch, Nando Boers, Auke Hulst, Merlijn Kerkhof, Peter de Waard, Arthur van den Boogaard, Hugo Borst, Edwin Winkels en Carolina Trujillo.

En van mij dus, met als invalshoek: muziek. Wie Maradona zegt, zegt al gauw Live is Life van Opus (ja, die warming-up uit 1989 en alles), maar er is ook nog een ander beklijvend beeld, namelijk Manu Chao die zijn eerbetoon La vida tómbola voor Maradona zingt, in een prachtige scène uit de film Maradona by Kusturica (2008).

Over die scene schreef ik al eens een kort stukje voor Santos. Dat stukje breidde ik uit voor Mijn Maradona. Ik ben blij dat ik mocht bijdragen.

Mijn Maradona kost 17,50 euro of 11,99 als e-book. Je plaatselijke boekhandel is momenteel op slot, maar heel veel boekhandels bezorgen aan de deur. Bestel het boek dus bij de boekhandel in je woonplaats, want ze hebben het zwaar en ze bezorgen meestal goedkoper én sneller dan een online gigant die het aan PostNL meegeeft.

Back To Top