Skip to content

4e druk voor 101 dingen

Heel stilletjes, bijna stiekem, heeft Uitgeverij Brandt mijn feitenbijbel voor jonge Ajacieden, 101 dingen die je weten moet over Ajax, weer laten herdrukken, want de voorraad was zo goed als op en we willen natuurlijk niet dat de mensen in de decembermaand misgrijpen.

Dat is dan de 4e druk. Heel leuk om cadeau te doen aan jonge, leergierige Ajacieden vanaf een jaar of tien. De herziene editie kost maar 15 euro. Er zit een prachtig fotokatern in. “Een boek dat gloeit van liefde voor de club,” zegt het persbericht – en ik denk dat dat wel klopt.

101 dingen is heel stilletjes, bijna stiekem, een aardig succesvolle titel geworden. Daar leek het bij verschijning, in 2016, helemaal niet op. We kozen ervoor er een gebonden hardcover-uitgave van te maken en ik vond dat ik een heel leuk boek geschreven had, maar de timing was niet zo lekker: het voetbal van Ajax was nauwelijks om aan te gluren, er hing een onmetelijk chagrijn rond de club. Verkoop viel wat tegen.

Maar toen ging Ajax héérlijk voetballen en bereikte het voor het eerst in 21 jaar een Europese finale. Het onvergetelijke Champions League-avontuur van 2018-2019 bleek nog in het vat te zitten. Het gevoel rond Ajax veranderde totaal. Een hele nieuwe generatie kids werd Ajacied.

Heel stilletjes, stiekem bijna, begon 101 dingen te verkopen en raakte de oplage van 2016 alsnog uitverkocht. Uitgever Paul Brandt en ik besloten dat de tijd nu een stuk rijper was voor het boek en dat er een herziene, geactualiseerde editie moest komen, tegen een wat lagere prijs.

En óf de tijd rijper was. In januari 2020 moest er worden bijgedrukt. En nu, nog voor het einde van het coronajaar, opnieuw. We vinden inmiddels dat dit boek altijd beschikbaar moet blijven.

Lees verder onder de foto…

Hoe het kwam dat Ajax, na het chagrijnige dieptepunt van zomer 2016, ineens leuk, vrolijk, goed, kleurrijk en sexy werd, eindelijk een nieuwe versie van zichzelf uitvond en eindelijk voor zichzelf vaststelde hoe je in het moderne voetbal succesvol Ajax kunt zijn? Daar schreef ik in 2019 dan weer een ander boek over: Het nieuwe Ajax.

De campagne van 2018-2019 is de rode draad, maar het boek gaat eigenlijk over de manier waarop Ajax zich vanaf 2016 opnieuw uitvond en een ‘future proof‘ versie van het ‘oude Ajax’ werd. Nog steeds een actueel boek, want het nieuwe Ajax is here to stay. Het is nog volop verkrijgbaar.

Best wel leuke decembertips, al zeg ik het zelf: Het nieuwe Ajax voor volwassenen, 101 dingen die je weten moet over Ajax voor jonge fans (hoewel volwassenen er ook veel van opsteken).

Je kunt beide (en andere) titels trouwens ook rechtstreeks bij mij bestellen. Gesigneerd, met een worp Ajax-stickets en -ansichten erbij. De bestelfunctie van deze website ligt helaas plat na een spam-aanval, maar stuur me een berichtje via een van mijn social-kanalen óf mennopot [at] hotmail-punt-com en we regelen het. Heel stilletjes, bijna stiekem. En snel.

Back To Top