Skip to content

Nieuwe boeken bij Ambo|Anthos

Ik heb een nieuwe uitgever voor mijn boeken: Ambo|Anthos. Op 17 mei heb ik er een contract getekend voor, om te beginnen, twee nieuwe boeken. Het eerste verschijnt al in oktober van dit jaar en gaat Het nieuwe Ajax heten: over het onvergetelijke seizoen 2018-2019, hoe het zo gekomen is en vooral wat het – in bredere zin – voor Ajax betekend heeft (véél, volgens mij).

Ongeveer een jaar later, in 2020, verschijnt vervolgens het tweede boek. Waar dat over gaat, blijft nog even geheim. Het ráákt aan Ajax, maar gaat over heel wat meer. Geschiedenis, zeggen we maar even, voor het gemak.

Eerst maar eens Het nieuwe Ajax. Uit het persbericht van Ambo|Anthos:

Het nieuwe Ajax gaat dieper in op Ajax’ internationale wederopstanding. De club beleefde een historisch Champions League-toernooi. Overwinningen op Real Madrid (1-4) en Juventus (1-2) boezemden wereldwijd ontzag in. Maar volgens Pot was deze jaargang voor Pot meer dan ‘gewoon’ een succesvol voetbalseizoen: Ajax vond een moderne versie van zichzelf uit. De club keerde niet terug naar het eigen glorieuze verleden, maar kwam er eindelijk los van.

“Dat was op het veld zichtbaar, maar ook eromheen, op talloze manieren. Trainer Erik ten Hag vertaalde de ‘huisstijl’ naar de eenentwintigste eeuw, terwijl op de tribunes een nieuw soort Ajax-vreugde voelbaar werd: de Ajax-cultuur van een nieuwe tijd in een nieuw Amsterdam. Pot raakte er gaandeweg van overtuigd: dit is een kanteljaar. Hij reconstrueert het succes en legt uit dat het verschillende vaders heeft, van Johan Cruijff tot Peter Bosz, van Marc Overmars tot Appie Nouri.”

Mijn boeken verschenen tot nu toe steeds bij verschillende uitgevers: 521, De Boekenmakers, Carrera, Brandt, Just. Ik heb met ál die kleine uitgevers fijn samengewerkt en ben op al mijn boeken trots, maar ik voelde de laatste tijd wel een groeiende behoefte om neer te strijken bij één uitgeverij. Een thuisbasis te kiezen. Als auteur bij een uitgeverij te gaan horen. Er een oeuvre op te bouwen. Ik heb uiteindelijk met verstand én hart voor Ambo|Anthos gekozen – en zij gelukkig ook voor mij. Ambo|Anthos neemt de auteur als uitgangspunt en haalt graag schrijvers binnen die uiteenlopende plannen hebben: non-fictie, Ajax, popmuziek, geschiedenis, fictie, wie weet wat er allemaal nog komt. Als al die boeken samen maar bij míj passen. Dat uitgangspunt spreekt me aan.

Bovendien ken ik de mensen met wie ik rechtstreeks te maken zal krijgen al veel langer en heb ik ze hoog zitten. Ik heb het dan met name over uitgever Tanja Hendriks en redacteur Harold de Croon (zie de foto).

Ambo|Anthos dus. Blij mee, trots op. We gaan aan het werk.

Back To Top