Skip to content

De vreugde van het voetbal

Kijk eens wat er nu weer is verschenen: De vreugde van het voetbal, prachtig groot boek over de onvergetelijke Champions League-campagne van Ajax in het seizoen 2018-2019, via Kick Uitgevers. Het kost 39 euro, telt 240 pagina’s en is nú te koop bij je boekendealer, offline danwel online, bijvoorbeeld hier.

Veel schrijvers droegen stukken en stukjes bij: Nico Dijkshoorn, Sjoerd Mossou, Paul Onkenhout, Jaap Visser, Dick Sintenie, Willem Vissers, Auke Kok, David Endt, Freek de Jonge, Ronald Ockhuysen – en dan heb ik ze nog lang niet allemaal genoemd. En ik dus. Over Appie Nouri en de 34e landstitel.

Een beetje Ajacied moet dit boek hebben. Zo simpel is het. Dat geldt trouwens ook voor Jongensdromen (de gebundelde Volkskrant-stukken van Willem Vissers gedurende het droomseizoen) en het hartstikke leuke boek En Johan zag dat het goed was: Ajax in de jaren 2016-2019 in 32 dubbele spelersportretten (tekeningen van Robbert Tilli, teksten van Rodney Rijsdijk). Gewoon allemaal kopen, zeg ik. Omdat ze leuk en mooi zijn.

En dan heb je in oktober heus wel weer een paar euro’s om ook míjn boek te kopen: Het nieuwe Ajax. Ik werk er momenteel aan. Nee, niks ‘dubbelop’. Het wordt heel anders, zoals de drie boeken van de collegae die ik in dit bericht aanbeveel óók heel verschillend zijn. In Het nieuwe Ajax dient het gouden seizoen 2018-2019 weliswaar als kapstok, maar draait het vooral om een breder verhaal. Het gaat over de vraag hoe het allemaal zo gekomen is. En wat deze campagne nou voor de club Ajax betekend heeft. Ik denk: veel. Ik denk dat Ajax blijvend veranderd is door wat in het voorbije seizoen gebeurde. Dat de club zichzelf in veel opzichten opnieuw heeft uitgevonden en klaar is voor de toekomst. Ik ga beschrijven waarom ik daarvan overtuigd ben.

Wat dan weer níet betekent dat Ajax nu om de haverklap seizoenen zal beleven als 2018-2019. Het voorbije seizoen was uitzonderlijk, een relatief unicum. Daarom kun je er best vier boeken over aanschaffen. Drie voor het herbeleven, deze zomer – en daarna het mijne als further reading in het najaar.

Back To Top