Skip to content

Fab Four-feest met Soundz

Hij is mooi geworden: de 104 pagina’s tellende Beatles-special van Soundz, een bewaareditie die een panoramisch beeld van de ‘Fab Four’ biedt. Heerlijk voor onder de kerstboom ook. Je hoeft er niet eens de deur voor uit: bestel ‘m gewoon via de Soundz-shop. Het blad kost 11,95 euro.

Blokker

Ik droeg drie verhalen bij. Het eerste (en grootste) gaat over het bezoek van The Beatles aan Blokker in juni 1964. Het werd ingegeven door het feit dat ik, tot mijn schande, nog nooit bij die legendarische veilinghal ‘Op Hoop van Zegen’ geweest was. Ik ben erheen gereden en heb mijn persoonlijke pelgrimage vervlochten met een reconstructie. Hoe kwamen The Beatles in vredesnaam in Blokker terecht? En hoe is het Jimmie Nicol eigenlijk vergaan, de drummer die de zieke Ringo Starr verving? Best wel een mooi stuk geworden, vind ik zelf.

Macca

Mijn tweede verhaal heeft als kop ‘Macca maakt het mooi’ en is de uitwerking van een observatie die me ontroert: hoe de oude Paul McCartney heel bewust bezig is het verhaal van The Beatles mooi af te ronden. Met de afscheidssingle Now And Then is die klus zo’n beetje voltooid. Volgens mij is hij er op de kop af twintig jaar heel bewust mee bezig geweest. Daar heb ik over geschreven.

Geoff Emerick

Het derde stuk gaat over Geoff Emerick (1945-2018), de studiotechnicus die in studio 2 van Abbey Road de jonge rechterhand van producer George Martin was – en later zelfs chief engineer. Hij maakte álles mee, maar is toch veel minder bekend dan Martin. In 2016 werkte hij mee aan een prachtige Beatles live-voorstelling: The Sessions. Ik zag de première in de Royal Albert Hall in Londen en interviewde Emerick, met als doel een verhaal in de Volkskrant, te publiceren voor de Sessions-opvoering in de Ziggo Dome in Amsterdam.

The Sessions werd geannuleerd onder ietwat mysterieuze omstandigheden. Het zal wel een faillissement geweest zijn, want de kaartverkoop viel tegen. The Sessions afgeblazen; mijn artikel in de krant ook. Nu heb ik met die ontmoeting toch nog iets kunnen doen in deze Sounds-special, die ook archiefinterviews met Paul McCartney bevat, plus nieuwe gesprekken met mensen als Giles Martin (zoon van George) en Beatles-biograaf Philip Norman.

Dat en meer voor 11,95 euro, in de kiosk of de online Soundz-shop.

Back To Top