Skip to content

Ajax Life: 20 jaar na de glorietijd

Op 18 mei verscheen op de site van Ajax Life het 24e en laatste deel van ‘Leed & Glorie’, mijn blogreeks over Ajax in het bewogen seizoen 1995-1996, het seizoen meteen ná de winst van de Champions League dus. Elke aflevering blikte precies twintig jaar terug in de tijd, naar een belangrijke dag uit dat seizoen. De Europese Supercup, de Wereldbeker, briljante wedstrijden in de Champions League, wéér een finale en wéér een landstitel, maar ook het tragische auto-ongeluk veroorzaakt door Patrick Kluivert, een handvol zeer zware blessures, de eerste effecten van het Bosman-arrest en de pijn van een verloren strafschoppenreeks.

‘Leed & Glorie’ was het vervolg op ‘Weense Wals’, de blogserie die ik in het seizoen 2014-2015 schreef over het seizoen dat tóen precies twintig jaar geleden was, namelijk de gouden jaargang 1994-1995. ‘Weense Wals’ was iets anders van insteek (een blog bij elke Champions League-wedstrijd). ‘Leed & Glorie’ was uitgebreider. Maar het gekozen perspectief (te weten dat van tóen) was hetzelfde en de twee blogreeksen laten zich lezen als een kroniek. Mocht je dat willen doen: ze staan in hun geheel online bij Ajax Life. Ga gewoon naar mijn persoonlijke blogindex op de Ajax Life-site. Als je chronologisch wilt lezen, moet je onderaan op de laatste pagina beginnen, maar da’s logisch.

Volgend seizoen gaan we níet verder met het seizoen 1996-1997. Het is even klaar nu. Nieuwe blogs komen er wel weer eens, maar dan gaan we iets heel anders verzinnen.

Over de Champions League-winst van 1995 verscheen vorig jaar trouwens (via uitgeverij Nieuw Amsterdam) ook de verhalenbundel Wenen van Geluk, waarin ook een verhaal van mij staat. Mocht het nog niet in je Ajaxbibliotheek staan: het boekje is nog altijd te koop.

Back To Top