Skip to content

6e, herziene druk voor ‘101 dingen’

Op 29 november 2020 liet ik weten dat Uitgeverij Brandt mijn weetjesboek voor jonge Ajacieden, 101 dingen die je weten moet over Ajax, weer had laten herdrukken. Vierde druk! Nog geen jaar verder is 101 dingen toen aan zijn 6e druk en heb ik het boek (voor de tweede keer) geheel geactualiseerd en een beetje herzien. Druk 6 is dus echt ‘editie 2021’. De prijs is ongewijzigd: 15 euro. Blijft een leuk cadeau voor jonge, leergierige Ajacieden vanaf een jaar of 10, al zeg ik het zelf. De 6e druk is ook weer – gesigneerd en met een worp Ajaxstickers – te bestellen via deze site.

Timing

Het levensverhaal van dat boek blijft opmerkelijk. 101 dingen is namelijk stilletjes, bijna stiekem, een aardig succesvolle titel geworden, terwijl het daar bij verschijning, in 2016, helemaal niet op leek. We kozen ervoor er een gebonden hardcoveruitgave van te maken. Ik vond dat ik een heel leuk boek geschreven had, maar de timing was niet zo lekker: het voetbal van Ajax was nauwelijks om aan te gluren, er hing een onmetelijk chagrijn rond de club. De verkoop viel tegen.

Maar in 2017 ging Ajax ineens héérlijk voetballen en bereikte het voor het eerst in 21 jaar een Europese finale (die van de Europa League). Het onvergetelijke Champions League-avontuur van 2018-2019 bleek nog in het vat te zitten. Een nieuw Ajax ontbolsterde, ‘het sentiment’ rond de club veranderde totaal. Een hele nieuwe generatie kids werd Ajacied.

Een nieuw Ajax

Haast ongemerkt begon 101 dingen alsnog te verkopen. De gebonden oplage van 2016 raakte alsnog uitverkocht. Uitgever Paul Brandt en ik besloten dat de tijd nu een stuk rijper was voor het boek en dat er een herziene, geactualiseerde editie moest komen, tegen een wat lagere prijs: paperback, 15 euro. En óf de tijd rijper was. Al in januari 2020 moest er worden bijgedrukt. En nu, nog voor het einde van het coronajaar, opnieuw. Begin 2021 nog eens. En nu wéér. Het zijn bescheiden drukjes hoor, maar het boek heeft wel wortel geschoten. We vinden dat dit boek altijd beschikbaar moet blijven.

Hoe het kwam dat Ajax, na het chagrijnige dieptepunt van zomer 2016, ineens leuk, vrolijk, goed, kleurrijk en sexy werd, eindelijk een nieuwe versie van zichzelf uitvond en eindelijk voor zichzelf vaststelde hoe je in het moderne voetbal succesvol Ajax kunt zijn? Daar schreef ik in 2019 dan weer een ander boek over: Het nieuwe Ajax. In dat boek is de campagne van 2018-2019 de rode draad, maar het boek gaat eigenlijk over de manier waarop Ajax zich vanaf 2016 opnieuw uitvond en een ‘future proof‘ versie van zichzelf werd. Ik constateer met trots dat het nog kaarsrecht overeind staat. Het boek is nog verkrijgbaar.

Bestel gesigneerd

Enfin, Het nieuwe Ajax voor volwassenen, 101 dingen die je weten moet over Ajax voor jonge fans (hoewel volwassenen er ook veel van opsteken). Je kunt beide (en andere) gesigneerd via deze site bestellen.

101 dingen die je moet weten over Ajax
Back To Top