Skip to content

101 dingen die je weten moet over Ajax: editie 2024!

Een everseller noemt uitgever Paul Brandt het inmiddels. Mijn boek 101 dingen die je weten moet over Ajax was een tijdje uitverkocht, maar: het is er weer, herzien, geactualiseerd en met een nieuw omslag. Het boek is, een kleine acht jaar na eerste verschijning, toe aan zijn 10e druk. Tien!

Voor de derde maal betreft het een geheel geactualiseerde en herziene druk en we hebben het ook maar eens een opgefrist en strakgetrokken nieuw omslag gegeven. Vanaf nu weer overal te koop: 18,50 euro is de winkelprijs en je kunt het ook gesigneerd bestellen via deze site.

Voor alle leeftijden

Het boek helemaal ‘bij’ tot januari 2024. Dus ja, de dieptepunten van najaar 2023 (de 18e plaats in de eredivisie en dat soort zaken) staan erin. De recente successen van de Ajax Vrouwen trouwens ook. Maar het nieuwe omslag staat toch vooral symbool voor een andere verandering. De eerste negen drukken waren ‘voor de jonge fans’: jeugdige Ajacieden vanaf een jaar of tien.

Vanaf nu is het boek niet langer meer per se voor jonge fans. Het was al langer duidelijk dat het boek net zo goed door volwassenen gelezen wordt. Ik heb de toon en de uitleg daarom aangepast aan een volwassen lezerspubliek. Het is overigens nog altijd goed leesbaar voor jeugd, maar het is voor alle leeftijden.

Opleving van Ajax

Tiende druk. Dat hadden we eind 2016 niet kunnen bedenken, want het boek verkocht aanvankelijk teleurstellend. Slecht, eigenlijk. Dat had, denk ik, te maken met het feit dat we hadden besloten het als een gebonden (en daardoor vrij duur) boek uit te geven. Maar nog veel meer had het te maken met hoe Ajax er in 2016 voor stond: het diep teleurstellende en tergend saaie seizoen 2015-2016 lag net achter ons en de meeste Ajacieden waren er even flink klaar mee.

Toen Ajax onder Peter Bosz lekker voetbal ging spellen en tegen alle verwachtingen in de finale van de Europa League (2017) bereikte, trok de verkoop aan. Dat mooie succes van 2017 bleek de prelude van een glorietijd te zijn onder trainer Erik ten Hag, vanaf 2018. Het boek was inmiddels een vriendelijk geprijsde paperback geworden en dankzij Ten Hag, Ziyech, Tadic, De Ligt, Frenkie de Jong en al die andere schoot de verkoop plotseling de lucht in. Sindsdien is het blijven verkopen, óók in het teleurstellende Ajax-jaar 2023.

Mét extra’s

Daarom, met trots: het is er weer. Je plaatselijke boekwinkel heeft het. Online verkopers als Libris en bol.com hebben het ook. Linkjes naar die externe verkopers vind je hier, op de boekpagina op deze site. Maar je kunt het, nogmaals, ook gesigneerd bestellen via deze site. Dan krijg je er een worp Ajax-stickers en een Pirovano-ansichtkaart bij.

 

Back To Top