Skip to content

Santos #8: Messi en Maradona

En daar is alweer een nieuwe Santos. Nummer 8 alweer. Nu te koop bij je kiosk voor een tientje. Een themanummer over Lionel Messi én Diego Maradona. Op het omslag zijn ze op virtuoze wijze met elkaar vervlochten.

Voor Santos #8 vloog ik naar Barcelona, waar ik naar Barcelona – Valencia ging kijken met een speciale missie: op de tribune een Messi-selfie maken, zoals duizenden en duizenden Barça-toeristen dat daar proberen, al dan niet met selfiesticks. Probleem: ik kan voor geen ene meter selfies maken, ik ben er echt hondsberoerd in. Maar… het lukte me toch, zodat ik in Santos #8 mijn debuut als fotograaf maak. Min of meer. Op het verhaal, over de geflipte selfiecultuur rond FC Barcelona en Lionel Messi in het bijzonder, ben ik toch trotser dan op de selfie.

Dan hebben we natuurlijk nog mijn vaste muziekrubriekje ‘Sing When You’re Winning’, dat deze keer over Diego Maradona’s schitterende gastrolletje in de film Maradona By Kusturica (2008) gaat: Manu Chao speelt zijn Maradona-liedje La Vida Es Un Tombola – en Maradona luistert. Een prachtscène en het begin van een onwerkelijke vriendschap, bovendien.

Wat nog meer, in Santos #8? Bart Vlietstra sprak Frenkie de Jong, die een enorme Messi-fan is (en deze zomer misschien wel zijn ploeggenoot wordt). De Argentijn Sergio Levinsky schreef een prachtstuk over de schaduw van Maradona, waarin Messi zal staan zolang hij geen wereldtitel naar Argentinië heeft gehaald. Edwin Winkels reconstrueerde Messi’s eerste jaar in Barcelona, waarin hij het zwaar had en bijna kopje onder was gegaan. Jan Mulder analyseert op fenomenaal mooie wijze de dribbelkunst van Messi. En het bárst natuurlijk weer van de schitterende Maradona-, Messi- en Argentinië-fotografie (en nee, dan heb ik het even niet over mijn selfie).

Leest Santos, mensen. Het mooiste voetbalblad van de wereld en wijde omstreken. 9,99 euro bij de bladenboer, maar ook te bestellen in de Santos-shop (waar je ook vorige nummers en allerlei pakketten van eerdere nummers kunt bestellen). En het allerbeste idee is natuurlijk Santos-supporter worden.

 

Back To Top