Skip to content

Rampzalig seizoen – prachtig Ajax Jaarboek

Met evenveel, nee, zelfs met nog méér trots dan normaal presenteren wij u: het Ajax Jaarboek 2023/2024. Het is er, het ligt in de winkel, het is overal te bestellen: een full-colour, gebonden, hardcover juweel voor op je jaarboekenplank, als die 32 rode ruggen (sedert 1992) tenminste nog op één plank passen. Prijs: € 27,50, maar tot en met 12 augustus 2024 is de introductieprijs € 25. Makers: David Endt, Thijs Zwagerman, Rodney Rijsdijk (columns), Evert Vermeer (statistieken), Merel van Meurs (vormgeving), Paul Brandt (uitgever namens Uitgeverij Brandt) en ik, zei de gek, als auteur en eindredacteur.

Zelfs nu! Zéker nu!

Al na de eerste zin van dit bericht hoorden we je luidruchtig denken: pfff, tering, een jaarboek over zó’n baggerseizoen… dank je vriendelijk, ik wil er niks meer over weten. Dat kan. Zo mag je denken, zo’n Ajacied mag je zijn. Maar wij zijn anders. Wij vinden dat het Ajax Jaarboek een gouden traditie is die nóóit onderbroken mag worden. Zou een mooie boel worden: een jaarboektraditie, maar alleen over de goede seizoenen. Wij vinden dat er van élk Ajaxseizoen een Ajax Jaarboek moet zijn. Júist ook over historisch slechte seizoenen, al was het maar omdat zulke seizoenen altijd kantelpunten blijken te zijn.

Net als vorig jaar (laten we er een traditie van maken) deel ik mijn voorwoord met je, maar eerst even wat praktische informatie. Het Ajax Jaarboek 2023/2024 verschijnt opnieuw onder de vlag van de Supportersvereniging Ajax (SVA), via uitgeverij Brandt. Check de bestelsite www.ajaxjaarboekbestellen.nl. Bestellen kan uiteraard ook via online boekhandelaren als Scheltema, Libris, Bruna of bol.com (ook zij geven de introductiekorting tot en met 12 augustus).

Een jaarboek voor later

We dachten dat vórig seizoen beroerd was, maar het kon dus nog erger.

Als je de ‘wapenfeiten’ opsomt, is het nauwelijks te bevatten wat we hebben meegemaakt. Laatste gestaan in de Eredivisie. Als vijfde geëindigd. De vroegst mogelijke bekeruitschakeling door een middenmoter uit de Derde Divisie. 61 tegengoals in de competitie. Kansloze figurant in Europa League én Conference League. 10-0 verloren van Feyenoord (over twee duels, maar toch).

Sportieve hoogtepunten? Pfff. Dan kom je al gauw uit bij, pakweg, die ene keer dat het 5-0 werd, tegen Vitesse, of bij die hattrick van Bergwijn tegen Almere. En vooruit, er was één momentje van euforie: de winnende goal van Kenneth Taylor in de verlenging in Bodø, maar ja, zo’n bizarre ontsnapping tegen een kleine Noorse club die Ajax 220 minuten lang overhoop voetbalde… dat moesten we maar niet tot hoogtepunt uitroepen.

Dan hebben we het nog niet over de bestuurlijke crisis gehad: mensen die sámen horen te werken, voor Ajax, maar in plaats daarvan elkaar de tent uit proberen te klieren.

Over dát seizoen hebben wij weer een Ajax Jaarboek gemaakt, omdat er nu eenmaal over élk Ajaxseizoen een Ajax Jaarboek moet komen. Niet alleen over de goede. We vonden het leuk en fijn om te maken, echt waar, en we zijn net zo trots op het eindresultaat als altijd.

Een jaarboek is een chronologie, een tijdlijn waarop je vlaggetjes prikt: wedstrijden, transfers, opvallende gebeurtenissen. Dit seizoen waren er veel randzaken, de affaires rond Mislintat en Kroes voorop, die je eigenlijk niet als vlaggetjes op de tijdlijn kon prikken. Ze speelden namelijk continu. De vlaggetjes hebben we op de tijdlijn geprikt op de data waarop die kwesties begónnen, maar eigenlijk vormden ze een zwart wolkendek boven het hele seizoen.

Misschien wil je dit Ajax Jaarboek niet metéén lezen, blij als je bent dat het seizoen achter de rug is. Misschien vind je het masochistisch om je er opnieuw in onder te dompelen. Misschien heb je wel geroepen dat we seizoen 2023/2024 vooral heel snel moeten vergeten. Met dat laatste zijn wij het natuurlijk niet eens. Daar zijn we jaarboekmakers voor: wij vinden dat geen enkel Ajaxseizoen vergeten moet worden – en zéker de allerslechtste niet. We garanderen je: later, misschien wel sneller dan je denkt, zal dit juist een van de interessantste jaarboeken zijn.

Dit is een Ajax Jaarboek voor later. Een jaarboek dat je ooit van de plank zult pakken, open zult slaan en zult lezen. En dan denk je: mijn God, wat we in 2023/2024 allemaal méémaakten…

Sportief gezien was 2023/2024 het slechtste seizoen sinds 1964/1965, toen Ajax dertiende werd in een Eredivisie van zestien teams en degradatievoetbal speelde. Qua bestuurschaos kent het voorbije seizoen in de Ajaxhistorie zijn gelijke niet: zo zout vraten we het nooit eerder. Het was ongekend.

Seizoen 2023/2024 was een treinramp, een clusterfuck van epische proporties, maar de geschiedenis wijst uit dat Ajax na zulke diepe crises altijd verrassend snel weer opveert. Bestudeer ze maar eens: de crises van 1914, 1965, 1989, 2000 – en kijk waar het naar toe ging, vrij kort daarna. Misschien wordt de nieuwe trainer Francesco Farioli wel de man die…

Nee. Daar gaan we nog even niet over fantaseren. Maar met Ajax komt het goed. En als het zo ver is, sluiten we niet uit dat we dan samen zullen kunnen lachen om wat er allemaal in dit mooie, historische Ajax Jaarboek staat.

Namens de makers,
Menno Pot

Amsterdam, juni 2024

Ajax Jaarboek, sedert 1992

Nog wat geschiedenis tot besluit. Het Ajax Jaarboek is een begrip sinds 1992-1993: na elk seizoen een jaarboek met verslagen van alle gespeelde wedstrijden, portretten van alle ingezette Ajacieden, columns of verhalen over alle belangwekkende gebeurtenissen en natuurlijk statistieken en prachtige fotografie die een beeld geeft van de jaargang, of het nou een goede of slechte was. Sinds 1992 veranderden het team van makers, de vormgeving en de uitgeverij weleens, maar twee dingen bleven altijd hetzelfde: het formaat en de rode rug, zodat – de veranderingen ten spijt – toch sprake is van een reeks.

Begin 2021 besloot Ajax te stoppen met het Officiële Ajax Jaarboek. Maar de traditie kon en mocht niet eindigen, vonden de auteur (David Endt) en de statistiekenman (Evert Vermeer) van het eerste uur. En ziedaar: het Ajax Jaarboek gaat door, onder de vlag van de Supportersvereniging Ajax, uitgegeven door Uitgeverij Brandt. Ik kwam als auteur aan boord, gevolgd door Rodney Rijsdijk, Finn Dekker (2020/2021) en Thijs Zwagerman (vanaf 2021/2022). Elk jaar een Ajax Jaarboek, voor altijd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top