Skip to content

Peter Bosz en Torino ’92 in 1900 magazine

Het omslag is prachtig en de inhoud evenzeer: het extra dikke nummer 23 van de fraaie Ajax-glossy 1900 magazine bevat veertig pagina’s over het toernooi dat vroeger UEFA Cup heette en tegenwoordig Europa League. Ajax won de trofee in 1992. In 2017 net niet, maar o, wat was het een mooie Europese campagne met een door niemand verwachte finaleplaats, de eerste in 21 jaar.

Voor mij is het trouwens ook een bijzonder 1900-nummer. Ik schrijf niet zo heel vaak grote stukken voor 1900 (vaak is mijn kleine rubriekje ‘Grijsgedraaid’, waarin ik telkens een Ajax-single bespreek, mijn enige bijdrage) maar in dit nummer vestig ik een persoonlijk 1900-record met, naast ‘Grijsgedraaid’, twee grote verhalen: een ode aan trainer Peter Bosz (‘de man die ons Ajax teruggaf’) en een verhaal over de UEFA Cup-finale van 1992, maar dan vanuit het perspectief van de tegenstander van toen, de prachtige, ietwat tragische Turijnse underdog, Torino. Ik ging naar Turijn, toog naar de basiliek op de Superga en leerde het diepe verdriet van Il Toro voelen. Torino heeft écht altijd pech, zeker ook in de finale tegen Ajax.

(Eigenlijk vormt het verhaal over Torino een tweeluik met het verhaal dat ik eerder deze maand publiceerde in Ajax Life, over die andere Europese finale op 13 mei: die om de Europacup II in 1987, tegen Lokomotive Leipzig. Ook die finale beschreef ik vanuit het perspectief van de mysterieuze en ietwat tragische tegenstander, na een bezoek aan hun stad. Maar dat terzijde.)

Nog even wat praktische informatie: 1900 #23, met Justin Kluivert op de voorkant, is te koop bij elke zichzelf respecterende bladenboer en kost 5,99 euro. Daar krijg je 106 prachtige pagina’s Ajax voor. Nog veel aantrekkelijker is een (proef)abonnement: er lopen verschillende mooie aanbiedingen1900 verschijnt zesmaal per jaar.

Goed, tot zover het voetbalseizoen 2016-2017. Mijn column in Het Parool gaat met zomerreces. De laatste nummers van Ajax Life en 1900 zijn verschenen. Even genieten van een paar voetballoze weken. Daarna pikken we de draad weer op.

Back To Top