Skip to content

Lohues en Akkerman in Soundz 3

Mooi op tijd voor de (eerste) zomervakantie: Soundz numero 3, met voorop een mooie grofkorrelige kiek van Thom Yorke. Immers, OK Computer van Radiohead bestaat dit jaar twintig jaar en daar staat niet alleen de band feestelijk bij stil (de ‘expanded edition’ OKnotOK 1997-2017 verschijnt op 23 juni) maar Soundz  dus ook. Ook in dit nummer, dat als altijd oor 5,99 euro bij de bladenboer ligt: een interview met Roger ‘Pink Floyd’ Waters in New York, want die bracht onlangs zijn eerste soloalbum in 25 jaar uit.

Dit stukken schreef ik niet, maar vier andere wel – en dat zijn meer bijdragen dan in de laatste paar Soundz-nummers. Mijn vaste rubriek ‘Post van Pot’ is deze keer een liefdesbrief aan Lowlands, ik besprak de schitterende box-set The Original Sun Albums 1957-1964, waarin alles is samengebracht dat Johnny Cash voor het legendarische label Sun Records maakte. Verder: twee interviews. Het ene met Daniël Lohues, die met Moi misschien wel zijn allermooiste soloalbum uitbracht en nog tot eind juni op tournee is; het andere met Jan Akkerman, gitaarlegende van Brainbox en Focus en een man die geen blad voor de mond neemt.

Wat hij van de huidige Focus-incarnatie (mét Thijs van Leer, zónder Jan Akkerman) vindt? “Van Leer is toch eigenlijk niet te benijden. Die staat met een stel kansarmen te doen alsof hij nog altijd Focus is. Ik heb die onzin niet nodig.” Erkenning? Oké. Maar roem? “Ik hoef geen gouden lul op mijn dak.”

Akkermans eigen deeltje in de schitterende reeks dubbel-cd’s Golden Years Of Dutch Pop Music-reeks is nu te koop. Deeltjes van Brainbox en Focus waren er al eerder, dus hij heeft er nu eigenlijk drie.

Soundz dus, magazine voor de volwassen rockliefhebber. Koopt dat zomernummer voor nog geen 6 euro’s. Of overweeg een abonnement, voor Vaderdag ofzo.

Soundz 3
Back To Top