Skip to content

OK Computer, o pre-computer

Op 21 mei 2022 werd OK Computer van Radiohead 25 jaar oud. Een kwart eeuw. Echt waar. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat die plaat verscheen, waar ik ‘m kocht (het platenzaakje Brutus in de Molsteeg), de lange videoclip van Paranoid Android op MTV en en de schok van de eerste beluistering van een vervreemdend meesterwerk waarvan ik direct begreep dat het baanbrekend was.

Terug naar 1997

We vieren het jubileum van het album met een boek, dat vanaf vandaag (25 mei 2022) te koop is: OK Computer. Het album, Radiohead en de wereld in 1997. Ambo|Anthos geeft het uit, Leo Blokhuis voerde de redactie en deed ook de fraaie opmaak en er staan verhalen in van mensen als Erik van den Berg, Sander Donkers, Auke Hulst, Frans Hagenaars, Bertolf, DJ St. Paul en Leo Blokhuis zelf.

O, pre-computer

En van mij dus. Sterker nog: ik open de rij, want ik schreef een verhaal over de wereld (en de Britse pop) vóór OK Computer. Mijn hoofdstuk heet ‘O, pre-computer’ en het toeval wil dat juist een flink deel van míjn bijdrage (niet helemaal tot het einde) als leesfragment te downloaden is via de Ambo|Anthos-site: kijk hier en klik op het boekje bij ‘Lees het gratis fragment’.

Het boek kost 21,99 euro en is te koop in de boekwinkel, zowel de fysieke als de digitale. Als je het online wilt kopen, kies dan bij voorkeur voor een ‘echte’ boekverkoper, zoals bijvoorbeeld Libris of Boekenwereld. Sorry voor de geheven vinger, for a minute there, I lost myself.

Back To Top