Skip to content

Eindelijk te koop: Santos #3

Het heeft (weer) wat langer geduurd dan de bedoeling was, maar dan heb je ook wat. Nú te koop: nummer 3 van het prachtige, prachtige Santos magazine, hét mooiste Nederlandse blad over voetbalcultuur. Mogelijk zelfs het mooiste Nederlandse blad – punt. Althans, dat vinden wij. 129 pagina’s. Da’s gewoon een boek, eigenlijk. Het ziet er geweldig uit. Het ruikt lekker. Prachtige verhalen. Ge-wel-dige fotografie.

Wat staat er zo ongeveer in? Wilfried de Jong interviewde Eusébio. Postuum. Tom Egbers schreef over ‘zijn’ Heracles. Jaap Visser interviewde Dennis Bergkamp over de schoonheid van het spel. Sjoerd Mossou reconstrueerde de dag waarop Marco van Basten afscheid nam van San Siro. Patrick van IJzendoorn maakte een mooie reportage over de Engelse ‘hipsterclub’ Clapton FC. Koen van der Velden zocht stijlicoon Andrea Pirlo op in New York. Willem de Kam brengt een fotografische ode aan de Nederlandse voetbalkantine. Er zijn fantastische Zuid-Amerikaanse tribunefoto’s van Gabriel Uchida. Bart Vlietstra stelde een top 25 van stijliconen uit het voetbal samen. Het is maar een greep.

En die rubrieken hè. Genieten. Column van Klaas-Jan Huntelaar. Stukje trendwatching door @DuBlanqeBogarde. Michel ‘Sportzeloot’ Abbink legt weer een gevalletje van Lulkoek bloot. En dan is er natuurlijk nog mijn muziekrubriek, ‘Sing When You’re Winning’, over popmuziek en voetbal, met deze keer Barry Hay in de hoofdrol (en Barry Hulsoff in een bijrol).

Bij de kiosk kost Santos #3 12,50 euro. Online bestellen? Dat kan ook.

Maar een nog beter idee is het om supporter te worden. Dan krijg je vier nummers (à 12,50 euro) voor maar 39,90 euro thuisgestuurd.

Over de Santos-site gesproken… Dat was eerlijk gezegd niet veel soeps, aanvankelijk, maar nu is alles anders! Ziet er mooier uit. Werkt beter. En misschien wel het belangrijkste: er staan nu ook verhalen op, een selectie uit de eerste twee nummers, waaronder twee stukken van mij: de eerste aflevering van ‘Sing When You’re Winning’ (over oi!-punk en West Ham United) en mijn verhaal over de cult van de New York Cosmos.

Steun dat blad. Zorg dat het nog lang blijft bestaan.

Back To Top