Skip to content

Santos #6: Stelletje amateurs!

Santos stoomt door. Nummer #6 van het mooiste voetbal(cultuur)tijdschrift ooit (althans, dat vinden wij) ligt nu in de winkel: een ode aan het amateurvoetbal. ‘Stelletje amateurs!’ heet ‘ie. Het is het dikste (halve kilo!) en mooiste nummer tot dusver. Alleen die cover al. Snoepgoed. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er allemaal binnenin staat.

We noemen maar wat dingen. Frank Heinen schreef een mooi verhaal over de volmaakte amateur-elftalfoto. Klaas-Jan van der Weij maakte een schitterende fotoreportage over F’jes (nee, niks ‘jongens Onder-8’, F’jes!). Bart Vlietstra bezocht twee totaal verschillende werelden die toch niet zo heel ver uit elkaar liggen: Goudswaardse Boys uit het gereformeerde dorp Goudswaard en FC Maense uit urban Rotterdam. Sanne Donders maakte er foto’s bij. Nik Kok sprak ex-profvoetballers die van geen ophouden weten: Pierre van Hooijdonk, Kenneth Perez, Peter Houtman, Anthony Lurling, Nourdin Boukhari… amateurs vol overgave.

Een serie Hollandse velden van Mister Hollandse Velden, Hans van der Meer, mocht natuurlijk niet ontbreken. Sjoerd Mossou en Marco Magielse namen de trein, want in Nederland wordt veel gevoetbald langs het spoor. Daan Dekker en fotograaf Iris Haverkamp Begemann brengen de hipste vrouwenvoetbalclub van Amsterdam in beeld: FC Je Moeder Belde. Willem de Kam fotografeerde lijnentrekkers. Ga. Zo. Maar. Door.

En o ja, ik schreef zelf ook nog wat. Mijn vaste muziekrubriek ‘Sing When You’re Winning’ gaat over J.O.S. Days van de Nits. Toch opvallend, immers, dat het bekendste Engelstalige voetbalpoplied van Nederland over een amateurvereniging gaat. Precies dertig jaar geleden stond het in de Top 40. Verder: Roelof Luinge, Neêrlands cultste scheidsrechter, die nog elk weekend lekker fluit in het amateurvoetbal. Wat zeggen we? Desnoods fluit hij vier duels in vijf dagen. Fotograaf Thomas Sykora en ik volgden hem en dat leverde een verhaal op waar ik (mag ik dat zeggen?) trots op ben.

Dat en meer in Santos #6, het blad waarvan ik me domweg niet kan voorstellen dat een voetballiefhebber het níet koopt. Het kost 9,99 euro bij de kiosk. Via de Santos-site kun je het los bestellen (of nummer 1 t/m 6, of dertien keer Santos #6 voor je hele elftal, of wat dan ook). Maar je kunt ook supporter worden, dat is eigenlijk nog het beste idee, al was het maar omdat je dan het fraaie Santos T-shirt van COPA cadeau krijgt.

Hup Santos. Wat een aanwinst op mijn werkpalet is dat blad.

Back To Top