Roestbak. Tempel. Staantribune.

Ik sta weer eens in het fijne blad Staantribune. De vorige keer was in juni 2018 met een verhaal over Appie Nouri. Deze keer ga ik terug naar het Olympisch Stadion rond 1991, die dierbare ouwe bouwval, die stinkende roestbak in Amsterdam-Zuid. Staantribune #30 ligt nu in de kiosk en kost 8,50 euro. Je kunt het nummer ook online bestellen. Of word abonnee, net als ik.

Even wat achtergrond bij mijn verhaal. Een tijd geleden ging het op mijn Facebook-pagina over het Olympisch Stadion. Ene Matthijs Immink postte in de reacties onder het bericht een paar erg mooie zwart-witfoto’s uit 1991, die hij maakte als student fotografie aan de kunstacademie. Nooit gepubliceerd.

Ik nam contact op, want ik vond die foto’s prachtig: zwart-wit, een beetje grimmig industrieel, wat Anton Corbijn-achtig. Ik dacht aan een Olympisch Stadion-verhaal met die foto’s erbij. Staantribune zag dat zitten. En daar is het dan.

Er staat trouwens nog veel meer moois in Staantribune #30, zoals een verhaal over Ioan Sabau, “de Jehova’s Getuige van Feyenoord”, een reconstructie van de dag waarop FC Twente kampioen werd, een aangrijpend verhaal over de kansloze strijd van Fernando Ricksen tegen de spierziekte ALS, een rondleiding door voetbalstad Deventer en – Ajacieden, let op! – naast mijn ‘Olympische’ stuk ook nog een verhaal over de legendarische voodooman in het groen pak, die zo opvallend rondhing tijdens de Champions League-finale van 1995.

Op de cover: Griffin Park, het knusse stadion van Brentford. Ik had er nog naar toe gewild… maar toen kwam corona. Dan maar het verhaal lezen.

Leuk om er weer eens in te staan. Hieronder: één foto van Matthijs Immink. De rest van de serie staat in Staantribune #30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *