Muziekjournalist & Voetbalschrijver | Biografie
16308
page-template-default,page,page-id-16308,page-child,parent-pageid-16306,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,
 

Biografie

Menno Pot (1975) studeerde Culturele Studies (variant Publicistiek) aan de Universiteit van Amsterdam in de jaren dat Ajax de vloer aanveegde met elke tegenstander. Het waren mooie tijden met veel uitwedstrijden en bier. Ondanks dat alles maakte Menno zijn studie af, zij het niet van harte. Het is hem nooit helemaal duidelijk geworden wat Culturele Studies precies inhoudt. In 1997 verruilde hij het ene ongeschoolde baantje (vakkenvuller bij Dirk van den Broek) voor het andere (popjournalist).

 

Menno’s popjournalistieke loopbaan begon in mei 1997 tijdens zijn stage bij de Amsterdamse zender AT5. Hij maakte een filmpje over de reünie van Mokums heftigste beatband uit de sixties, The Outsiders, en ongeveer in diezelfde tijd begon hij cd-besprekingen, live-recensies en interviews te schrijven voor het alternatieve rocktijdschrift Watt, dat een jaar later op de fles ging. Of dat iets met Menno’s bijdragen te maken had, is nooit vast komen te staan.

 

Menno mocht zijn activiteiten als popjournalist voortzetten bij de Volkskrant. Zijn eerste live-recensie verscheen op 13 november 1998 en hij werkt er nota bene nog steeds. Leg dat maar eens uit, vandaag de dag.

 

Over zijn andere jongetjeshobby (Ajax) schreef Menno tot 2004 tamelijk weinig tot hij een wekelijkse, Engelstalige Ajax-column (‘Section 127’) ging verzorgen in The Amsterdam Times, een gratis, Engelstalig krantje. Het bracht hem in de herfst van 2004 op het idee voor Vak 127, zijn debuutroman over supportersleed en supporterslol in het spoor van Ajax, maar vooral over jongensvriendschap en volwassen worden of je wilt of niet. Vak 127 verscheen in november 2005 bij het toenmalige 521 Uitgevers.

 

De recensies waren fijn, het boek kwam tot vier drukken, Menno mocht komen voorlezen op Crossing Border en Lowlands enzo, en Vak 127 wordt sindsdien door Jan en alleman een ‘supportersklassieker’ genoemd (is Menno het roerend mee eens) of zelfs een ‘bestseller’ (vindt Menno overdreven; hij houdt het zelf op een aardige culthit).

 

FC Godenzonen, de toenmalige Ajax-talkshow op de Amsterdamse zender AT5, lijfde Menno in als analist en in het seizoen 2006-2007 was hij ook nog eindredacteur van het programma. Als klap op de vuurpijl won Vak 127 de Nico Scheepmaker Publieksprijs voor het Beste Sportboek van 2005 en werd Menno door het bestuur van Ajax voorgedragen als ‘werkend lid’ van de vereniging AFC Ajax, vanwege “de positieve wijze waarop hij zich in de media als Ajacied manifesteert” (we verzinnen dit niet, dat waren echt de woorden van de toenmalige voorzitter, John Jaakke). Van schrik is hij zich ook maar op positieve wijze binnen de vereniging: als columnist in het Ajax Clubnieuws (prachtperiodiek sedert 1916) en als erfgoedvrijwilliger.

 

Sinds het succes van Vak 127 is Menno columns, langere artikelen en verhalen over Ajax blijven schrijven (NUsport, af en toe Nieuwe Revu, Ajax Life, 1900 magazine en sinds februari 2016 Het Parool), treedt hij regelmatig op als voetbal- óf popschrijver, levert hij bijdragen aan boeken (voetbal, Ajax, popmuziek) en geeft hij af en toe een gastcollege over popjournalistiek . Muziekverhalen schrijft hij, naast zijn werk voor de Volkskrant, ook voor Harper’s Bazaar en het muziekmagazine Soundz (voorheen Muziek.nl, voorheen Off The Record).

 

In 2008 vroeg uitgeverij De Boekenmakers Menno of hij een boek wilde bijdragen aan hun Nationale Voetbalbibliotheek: een reeks boeken over voetbal, non-fictie. Menno besloot zich te storten op het fenomeen derby’s, de lokale en regionale burenruzies van het voetbal. De Derby verscheen in december 2008, in september 2012 gevolgd door zijn tweede Ajax-boek (en derde in totaal), ditmaal non-fictie: Sporen van Ajax, over plekken in Amsterdam die een Ajax-verhaal te vertellen hebben. Het is een soort Ajax-stadsgids, maar vooral ook een serie mooie verhalen over Ajax, Amsterdam en een beetje over Menno zelf, geïllustreerd met plattegrondjes en heel veel mooie oude foto’s. In 2012 stond hij trouwens ook op de ‘shortlist’ van genomineerden voor de Jip Golsteijn Journalistiekprijs, maar ja, hij won niet, dus daar had ‘ie verder niks aan.

 

Ondertussen was Menno ook filmpjes gaan maken voor Ajax TV (tv-kanaal op de Ajax-website, ook te zien via Fox Sports). Eerst een heleboel korte (videocolumns, een lange reeks korte filmpjes gebaseerd op Sporen van Ajax) en in 2015 voor het eerst een lange: met Rudolph Hülsenbeck maakte hij een documentaire van een uur over de clubgeschiedenis van Ajax, getiteld Ajax: Ons Dierbaar Rood & Wit. De documentaire ging in januari in première via Fox Sports. 2015 was ook het geboortejaar van het prachtige voetbalcultuurmagazine Santos. Menno was tamelijk nauw betrokken bij de oprichting ervan en schrijft er verhalen voor.

 

Je ziet: tot nu toe was het best leuk allemaal, maar of dat zo blijft? Eerst zien, dan geloven!