Muziekjournalist & Voetbalschrijver | Kampioenen ’14-’18
17155
page-template-default,page,page-id-17155,page-child,parent-pageid-16302,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,
 

Kampioenen ’14-’18

Door Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot

 

Nederland bleef neutraal tussen 1914 en 1918, maar de ‘Grote Oorlog’ was op talloze manieren voelbaar in de Nederlandse samenleving. De maatschappij veranderde bliksemsnel.

 

Het Nederlandse voetbal weerspiegelde dat in het klein: van mobilisatie tot ‘staat van beleg’, van oorlogsvluchtelingen tot geïnterneerde militairen van oorlogvoerende landen. Het voetbal kreeg ermee te maken. Ook het voetbal maakte juist tijdens de Eerste Wereldoorlog grote verandering door.

 

Voetbal was vóór de oorlog nog een elitesport die alleen elitaire landskampioenen uit de grote Hollandse steden voortbracht, maar ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot volkssport: de eerste gelijkenis met het voetbal van nu.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het Nederlandse landskampioenschap naar vier clubs die nog altijd actief zijn in het betaald voetbal: Sparta (1915), Willem II (1916), Go-Ahead (1917) en Ajax (1918). Ze symboliseren samen de ontwikkeling die het Nederlandse voetbal in de jaren ’14-’18 doormaakte.

 

Het deftige Sparta bouwde het eerste moderne clubstadion. Willem II haalde de landstitel voor het eerst naar het zuiden. Go-Ahead was de eerste arbeidersclub die de landstitel greep, met een geïnterneerde Engelsman als sterspeler. Een andere Engelse oorlogsvluchteling, Jack Reynolds, maakte van Ajax een topclub.

 

Anton Slotboom (Sparta), Roger Rossmeisl (Willem II), Herman Starink (Go-Ahead) en Menno Pot (Ajax) reconstrueren het verhaal van de ‘oorlogslandstitel’ die hun club veroverde en schetsen zo een beeld van een Nederlandse volkssport in ontwikkeling, in de schaduw van de oorlog.

 

prijs € 20
Just Publishers
336 pagina’s
ISBN 9789089753533